Nederland wint in Boekarest en zet belangrijke stap

Bart Kruyt16 okt 2012, 21:51
Laatst bijgewerkt: 16 okt 2012, 21:51

Roemenië wist afgelopen vrijdag te winnen in Turkije en verdiende daarmee het respect van Louis van Gaal. De bondscoach van het Nederlands elftal stelde dat zijn elftal gewaarschuwd was en mag tevreden zijn over de manier waarop zijn ploeg zich dinsdagavond heeft gepresenteerd. Nederland had het vooral in de beginfase van de wedstrijd niet gemakkelijk, maar boekte dankzij doelpunten van Jeremain Lens, Bruno Martins Indi, Rafael van der Vaart en Robin van Persie toch een knappe 1-4 overwinning. Voor Roemenië blijft het zodoende bij een overwinning op Nederland in de verschillende kwalificatiereeksen, in twaalf pogingen. Oranje heeft nu drie punten meer in Groep D dan de ploeg van Victor Piturca, die na drie zeges voor het eerst onderuit ging.

/

Nederland is na vier wedstrijden dus nog foutloos, maar gemakkelijk ging het zeker niet in Boekarest. De Roemenen begonnen in een sfeervol stadion uitstekend en kwamen al in de vijfde minuut dicht bij een doelpunt, maar een vrije trap van Gabriel Torje keerde via de onderkant van de lat terug het veld in. Maarten Stekelenburg kwam met de schrik vrij en hij zag Nederland bij het eerste gevaarlijke moment voorin direct op voorsprong komen. Ciprian Tatarusanu bokste een indraaiende hoekschop van Van der Vaart weg, maar op het hoofd van Lens, die buiten het strafschopgebied raak kopte. Gabriel Tamas stond op de doellijn, maar kon het fraaie doelpunt niet voorkomen.

Voor Roemenië betekende het een domper, maar de thuisploeg bleef de aanval zoeken. Gheorge Grazov omzeilde de buitenspelval en kwam oog in oog te staan met Stekelenburg, maar zag de keeper de inzet keren, en Mihai Doru Pintilii schoot even later net naast. Het antwoord van Nederland kwam van Van Persie, die na een goede actie van Luciano Narsingh probeerde te scoren met een hakje, maar Tatarusanu zag redden. De rebound leverde vervolgens ook geen goal op voor Lens, maar tien minuten later kwam Nederland alsnog op 0-2. Een vrije trap van Van der Vaart kwam terecht bij Martins Indi, die ongedekt de marge kon verdubbelen.

/

De Roemeense storm ging liggen en Nederland leek op rozen te zitten. De bezoekers gingen gedoceerd op zoek naar een volgende goal, maar kregen er na een mislukte tegenaanval juist een om de oren. Cyprian Marica vond ruimte voor het schot dat de spanning terug in de wedstrijd bracht en 1-2 leek de ruststand te gaan worden. Kort voor de thee bracht Van der Vaart de marge echter terug op twee, door een penalty die was gegeven na een overtreding op Narsingh te benutten. Nederland nam daardoor een comfortabele voorsprong mee de rust in en kort in de tweede helft maakte Van Persie er bijna 1-4 van. Tatarusanu kon dat echter voorkomen.

Roemenië bleef in leven en kwam dicht bij een aansluitingstreffer. Bogdan Stancu vond ruimte voor een schot en leek succesvol te zijn, maar Stekelenburg kon de inzet nog keren met zijn knieën. De supporters in de Arena Nationala gingen nog eens extra achter de ploeg staan, maar zagen dat Roemenië hierna eigenlijk niet erg gevaarlijk meer werd. Nederland had de wedstrijd onder controle, overigens ook zonder kansen te creëren, en Piturca bracht Adrian Mutu nog in de ploeg in een poging het tij te keren. De 75-voudig international had gehoopt een penalty te mogen nemen, toen Martins Indi negen minuten voor tijd een duidelijke overtreding beging, maar de bal ging verrassend genoeg niet op de stip. Spannend werd het daardoor niet meer en Nederland liep vijf minuten voor tijd via een razendsnelle counter uit naar de 1-4 via Van Persie. Oranje mag tevreden zijn en heeft na vier kwalificatieduels het maximale puntenaantal (twaalf) achter de naam staan; Roemenië blijft op negen punten steken.