voetbalzone

Nederland wordt te laat wakker en moet genoegen nemen met vierde plaats

Tom Rofekamp18 jun 2023, 17:01
Laatst bijgewerkt: 18 jun 2023, 17:01
Advertentie

Nederland is er zondag niet in geslaagd de derde plaats in de Nations League te veroveren. Het team van bondscoach Ronald Koeman kwam erg zwak voor de dag in de troostfinale, waarin Italië uiteindelijk met 2-3 zegevierde. 'Het tweede begin' van Koeman bij Oranje mag zo zeer teleurstellend genoemd worden. Van de vier duels sinds zijn rentree gingen er liefst drie verloren.

Koeman gaf op de persconferentie al aan de troostfinale 'zeer serieus te nemen' en dat bleek uit zijn opstelling. Met uitzondering van Noa Lang begonnen precies dezelfde elf namen als in de verloren halve finale tegen Kroatië (2-4). Roberto Mancini besloot wel om een groot aantal spelers rust te geven. De bondscoach van Italië voerde liefst zeven wijzigingen door, maar parten speelde dat hem niet.

Italië had namelijk maar zes minuten nodig om op voorsprong te komen. Nederland kreeg de bal niet weg na een voorzet van Federico Dimarco en zag deze uiteindelijk bij Giacomo Raspadori belanden. De Napoli-aanvaller legde met de hak klaar voor de nog steeds aanwezige Dimarco, die buiten bereik van Justin Bijlow in de verre kruising schoot: 0-1. De 0-2 liet niet lang op zich wachten.

Weer was Dimarco los op links en de Inter-verdediger lanceerde maar weer eens richting strafschopgebied. Mats Wieffer kon de bal net niet onderscheppen en moest toestaan dat Davide Frattesi de marge verdubbelde. Oranje stelde daar maar bar weinig tegenover en kreeg pas vijf minuten voor de thee haar eerste kans. Xavi Simons gaf de bal met een fraaie beweging in de loop van Cody Gakpo mee, die de bal van dichtbij echter niet tussen de palen kreeg.

Koeman besloot na rust in te grijpen en liefst drie wissels door te voeren. In: Wout Weghorst, Steven Bergwijn en Georginio Wijnaldum; uit: Noa Lang, Donyell Malen en Geertruida. De wissels sorteerden meteen effect. Oranje kwam frisser voor de dag in de tweede helft wat in de 68ste minuut de aansluitingstreffer opleverde. Een voorzet van Gakpo belandde via een Italiaans hoofd bij Bergwijn, die zijn tegenstander uitkapte en met links binnenschoot: 1-2.

Vrijwel direct herstelde Italië echter weer de marge. Virgil van Dijk liet zich kinderlijk aftroeven door invaller Federico Chiesa, die Bijlow na een schaarbeweging vanuit een moeilijke hoek verschalkte: 1-3. De slotfase had nog heel wat interessants in zijn mars. Eerst maakte Joey Veerman zijn interlanddebuut, voordat Weghorst wegens buitenspel een streep door de aansluitingstreffer zag gaan. Die kwam alsnog. Veerman gaf een geniale steekbal op Wijnaldum, die zich scherp toonde en in het dak van het doel werkte. Verder kwam Oranje echter niet.

Bezig met laden …