voetbalzone

Nederlander leeft droom: van TNT-bezorger naar profcontract in Spanje

Erik van Dam21 mrt 2014, 09:14
Laatst bijgewerkt: 21 mrt 2014, 09:14
Advertentie

Wie op zijn twintigste nog niet bij een profclub speelt, hoeft nog niet bang te zijn dat een profloopbaan nooit voor hem in het verschiet ligt. Garry Mendes Rodrigues is daar het levende bewijs van. De 23-jarige middenvelder kwam in de jeugd uit voor Spartaan ’20 en Feyenoord, maar daalde steeds verder af en speelde krap twee jaar geleden plots bij FC Boshuizen in Leiden. Toch is hij inmiddels geslaagd.

Door 24 doelpunten bij FC Boshuizen én lovende woorden van Rob Jacobs in diverse regionale media pikte ADO Den Haag hem op. Vanaf dat moment ging het balletje rollen voor Mendes Rodrigues, die in zijn tijd in Leiden overdag pakketjes rondbracht voor TNT en ’s avonds trainde bij de amateurs. ADO stalde hem bij FC Dordrecht en daar was hij precies op zijn plek. Halverwege zijn eerste seizoen aan De Krommedijk was Mendes Rodrigues al niet meer te houden.

Levski Sofia bood een transfersom van 300.000 euro (twee derde voor ADO, een derde voor FC Dordrecht) en haalde Mendes Rodrigues, geboren in Rotterdam met Kaapverdiaanse roots, naar Bulgarije. “Dat was al een onverwachte en mooie stap. Bij Levski Sofia was ik meteen basisspeler en maakte ik elf doelpunten. De afgelopen weken kon ik naar Frankrijk, Oekraïne, Rusland. Maar toen het Spaanse Elche op de stoep stond, was ik verkocht”, zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Bij Elche tekende hij een prima contract. “Ja, toen dacht ik wel even terug aan de tijd dat ik met die pakketjes door Rotterdam reed. Daar was ook niets mis mee hoor, maar dit is een droom”, zegt Mendes Rodrigues, die het tot nog toe moest stellen met twee invalbeurten bij de club uit de Primera División. Tegen Celta de Vigo kreeg hij een kwartier en tegen Real Betis een half uur. In de laatste tien wedstrijden krijgt Elche nog te maken met onder anderen Atlético Madrid en Barcelona.

Bezig met laden …