Nederlanders Robben, Dost en Beerens op schot in Bundesliga

Thijs Post07 feb 2015, 16:19
Laatst bijgewerkt: 07 feb 2015, 16:19

Het was zaterdag de dag van de Nederlanders in de Bundesliga. Arjen Robben scoorde met een fabelachtige volley tegen laagvlieger VfB Stuttgart, Bas Dost opende de score namens achtervolger VfL Wolfsburg en Roy Beerens deed voor degradatiekandidaat Hertha BSC een duit in het zakje. Borussia Dortmund kwam eindelijk weer eens tot een zege en het was tevens de dag van mega-aankoop André Schürrle van VfL Wolfsburg, die direct zijn stempel op de ploeg drukte.

VfB Stuttgart - Bayern München 0-2
Er staat dit seizoen geen enkele maat op Robben. Trainer Huub Stevens van VfB Stuttgart had nog zo gehoopt om der Rekordmeister, nog zonder zege na de winterstop, een loer te draaien. Robben dacht daar anders over. Met een fantastische volley zette hij de bezoekers even voor rust op 0-1. VfB Stuttgart verdedigde daarvoor nog prima en kreeg via Gotoku Sakai zelfs een uitgelezen mogelijkheid om naar de voorsprong te counteren, ware het niet dat de Japanner de bal tegen de paal schoot.

Stevens zal zijn ploeg in de rust opgedragen hebben om na de pauze de verdedigende stellingen te verlaten, maar dat werkte averechts. Bayern, inmiddels met luxewissel Thomas Müller binnen de lijnen, kreeg niet lang na de onderbreking een vrije trap. David Alaba ontfermde zich over de bal en de Oostenrijker plaatste het ding met veel gevoel in de bovenhoek. Die goal haalde de angel uit het spel van beide partijen. VfB Stuttgart wilde wel, maar kon niet, terwijl Bayern München het verder wel geloofde.

VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim 3-0
VfL Wolfsburg vergat Bayen München, dat midweeks remiseerde met Schalke 04, dichter te naderen. Zaterdag bleef de ploeg van coach Dieter Hecking echter in het spoor van de torenhoge titelfavoriet. Met aanwinst Schürrle in de basisopstelling had VfL Wolfsburg de klus tegen TSG Hoffenheim reeds voor rust geklaard. De van Chelsea overgenomen Schürrle was direct goud waard voor die Wölfe, door bij beide treffers voor rust te assisteren. De 1-0 werd al na drie minuten gemaakt door Dost, die kon binnenwerken na een van richting veranderde voorzet van Schürrle. De 2-0 kwam van het hoofd van supertalent Kevin De Bruyne, nadat Schürrle de bal op de lat had gehamerd. Na rust verhoogden de bezoekers het tempo teneinde nog iets te forceren, maar dat lukte niet. Op aangeven van Dost maakte De Bruyne ook nog eens 3-0.

SC Freiburg - Borussia Dortmund 0-3
Borussia ging als hekkensluiter op bezoek in Freiburg, maar heeft de laatste plaats overgedaan aan VfB Stuttgart (dat een minder doelsaldo heeft dan Freiburg). De gasten uit Dortmund hadden al enkele kansen gemist op het moment dat Marco Reus na negen minuten de score opende. Pierre-Emerick Aubameyang onderschepte een foutieve terugspeelbal en legde breed op Reus, die alleen nog maar binnen hoefde te tikken: 0-1. De als vijftiende geklasseerde Breisgau-Brasilianer, die slechts twee punten meer hadden dan de opponent uit Dortmund, moest vervolgens op zoek naar de gelijkmaker.

Dat lukte in de eerste helft niet, en toen er na rust gescoord werd, was het opnieuw Borussia: na voorbereidend werk van Nuri Sahin en Ilkay Gündogan scoorde Aubameyang met nog ruim een half uur op de klok de 0-2 in het Mage Solar Stadion. Zo’n tien minuten later maakte opnieuw Aubameyang, na een ouderwetse BVB-combinatie, aan alle onzekerheid een eind: 0-3. De ploeg van trainer Jürgen Klopp stijgt door de zege twee plaatsen en staat nu op de zestiende plek.

FSV Mainz 05 - Hertha BSC 0-2
In de eerste wedstrijd zonder de afgelopen week ontslagen Jos Luhukay oogde Hertha bevrijd en werd met verfrissend voetbal een dubbele voorsprong voor rust afgedwongen. Loris Karius ging na een half uur spelen in de fout. Hij veroorzaakte een strafschop op Valentin Stocker en moest met rood van het veld. Jens Hegeler benutte de elfmetertrap: 0-1. Vlak voor rust maakte Beerens er uit een rebound 0-2 van, na een schot van Stocker op de linkerpaal. Hertha speelde het laatste half uur ook met tien man, na een tweede gele kaart voor Fabian Lustenberger. Het publiek in de Coface Arena schreeuwde het team van Kasper Hjulmand naar voren, maar de thuisploeg was verre van efficiënt en creatief om nog minimaal een aansluitingstreffer te maken.

1. FC Köln - SC Paderborn 0-0
De thuisploeg had in Keulen het beste van het spel tegen Paderborn, maar de middenmoter kwam zelf evenmin tot sprankelend voetbal in het eigen RheinEnergieStadion en slaagde er in de eerste helft nog niet in om te scoren tegen de nummer veertien van Duitsland. Na de hervatting mochten die Geissböcke zelfs van geluk spreken dat Paderborn-spits Elias Kachunga na een knappe combinatie met rechtsback Michael Heinloth op Köln-keeper Timo Horn stuitte. Ook Köln werd gevaarlijk, maar de lob van Kevin Vogt belandde in het zijnet. Al met al was er weinig te genieten voor de bijna 50.000 toeschouwers in Keulen, in een wedstrijd die terecht geen winnaar opleverde.