voetbalzone

Nederlands elftal kwalificeert zich zonder te spelen nu al voor achtste finales

Sam Vreeswijk24 jun 2024, 22:56
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 23:18
Advertentie

Nederland heeft zich maandagavond zonder zelf in actie te komen al geplaatst voor de achtste finales van het EK. Om daarvoor te zorgen mocht Albanië niet winnen van Spanje, en dat gebeurde: de Spanjaarden wonnen met 0-1. Daardoor is Nederland zeker van minimaal een plek bij de vier beste nummers drie.

Oranje pakte in de eerste twee groepswedstrijden vier punten, waardoor het team van bondscoach Ronald Koeman al zo goed als zeker was van een plek in de achtste finales.

De nummers één en twee van elke poule gaan namelijk automatisch door, terwijl de vier beste nummers drie zich ook plaatsen voor de achtste finales. Nederland kan nog eerste, tweede of derde worden in de poule: dat wordt dinsdagavond bepaald.

Dan treedt Nederland aan tegen Oostenrijk, dat met een punt minder momenteel derde staat in Groep D. Nederland houdt Frankrijk momenteel op doelsaldo achter zich en gaat aan kop in de poule.

Indien Oranje dinsdagavond verliest van Oostenrijk, eindigt het derde in Groep D met vier punten. Aangezien Hongarije met drie punten derde werd in Groep A en Kroatië nu met twee punten derde is geworden in Groep B, kunnen die twee landen al nooit meer boven Oranje eindigen in de strijd om een plek bij de vier beste nummers drie.

Mocht Nederland uiteindelijk eerste worden in de poule, dan is de nummer twee van Groep F (Turkije, Tsjechië of Georgië) de tegenstander in de achtste finale. Als Nederland tweede wordt, treft het de nummer twee van Groep E (België, Oekraïne, Slowakije of Roemenië) in de volgende ronde. Wie de tegenstander wordt als Nederland als derde in de poule eindigt, hangt af van welke landen verder bij de beste nummers drie horen.

Overigens zijn ook Frankrijk en Engeland, die net als Nederland nog derde kunnen eindigden met vier punten, door de resultaten in Groep B verzekerd van een plek in de achtste finales.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Bezig met laden …