Nederlands talent levert assist bij Arsenal, Man Utd klopt Leeds

Bart Kruyt20 sep 2011, 22:42
Laatst bijgewerkt: 20 sep 2011, 22:42

Oguzhan Özyakup heeft een fijne avond achter de rug. De Nederlandse middenvelder werd al op jonge leeftijd door Arsenal naar Engeland gehaald en kreeg dinsdagavond speelminuten in de Carling Cup-wedstrijd tegen Shrewsbury Town, de huidige nummer drie uit de League 2. Özyakup had niet lang de tijd nodig om een assist op zijn naam te schrijven en had daarmee een aandeel in de uiteindelijke 3-1 zege van the Gunners. Manchester United was al na één speelhelft klaar met Leeds United.

/

Arsenal – Shrewsbury Town 3-1
De thuisploeg begon erg slecht aan het bekerduel en kwam een na een kwartier spelen op een achterstand die niet eens onverdiend genoemd kon worden. Een voorzet van Marvin Morgan werd binnengeknikt door James Collins, waardoor de tweede keus van Arsenal in de achtervolging moest. De thuisploeg groeide wel in de wedstrijd en kwam een kwartier na de openingstreffer ook weer op gelijke hoogte, via Kieran Gibbs. De jonge verdediger scoorde nog nooit voor Arsenal, maar kopte nu een voorzet van Carl Jenkinson tegen de touwen.

Arsenal bleef na dit doelpunt de bovenliggende partij en zette Shrewsbury zeker na rust continue onder druk. De bezoekers moesten zich vooral bezighouden met verdedigen, maar konden niet voorkomen dat Alex Oxlaide-Chamberlain een halfuur voor tijd de 2-1 binnenknalde. De aanvaller beproefde zijn geluk vanuit de tweede lijn en had het geluk dat Benjamin Smith de bal onder zich door liet gaan. Twintig minuten voor tijd bracht Wenger debutanten Ryo Miyaichi en Özyakup in het veld en laatstgenoemde verzorgde direct de assist op het beslissende doelpunt van Yossi Benayoun.

/

Leeds United – Manchester United 0-3
Leeds United schakelde Manchester United anderhalf jaar geleden nog uit in de FA Cup, maar een stunt in de Carling Cup zat er dinsdagavond nooit in. Sir Alex Ferguson gaf de nodige basisspelers rust, maar trad desondanks met een sterk elftal aan en zag United bij rust al met 0-3 voorstaan. Michael Owen opende op aangeven van Ji-Sung Park de score, met een rollertje in de hoek, waarna Boy Wonder even later een stuk harder raak schoot. Kort voor rust bracht Ryan Giggs United in veilige haven, door na een korte corner, een combinatie met Park en een fraaie passeerbeweging via een been van een tegenstander raak te schieten.

In de tweede helft leek Leeds niet meer in een goed resultaat te geloven en United kon de wedstrijd dan ook eenvoudig uitspelen. Owen kreeg tien minuten na rust nog een goede kans om zijn hattrick compleet te maken, maar zijn lobje ging net naast het doel van Andy Lonergan. Voor Leeds ging voormalig Heerenveen-middenvelder Mika Väyrynen nog op het doel van Ben Amos af, maar de Fin was zo ongelukkig dat Antonio Valencia net op tijd stapte en Väyrynen daarmee buitenspel zette. Leeds probeerde nog wel om een eretreffer op het scorebord te krijgen, maar slaagde daar niet in.

Wolverhampton Wanderers – Millwall 5-0
Dorus de Vries maakte deze zomer de overstap van Swansea City naar Wolverhampton Wanderers, maar is (vooralsnog) geen basisspeler bij zijn nieuwe werkgever. Mick McCarthy geeft in de competitie de voorkeur aan Wayne Hennessey, maar liet de Nederlander dinsdagavond spelen in de Carling Cup. De Vries kreeg niet bijster veel te doen tegen Millwall, dat met 5-0 verslagen werd. David Edwards, Adam Hammill, George Elokobi, James Spray en Adlene Guédioura waren trefzeker voor the Wolves.