voetbalzone

Nederlandse kampioenenmaker: 'Het leek nergens op, ik geneerde me'

Matthijs van Laar21 jun 2014, 16:11
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2014, 16:11
Advertentie
voetbalzone

Als kampioen van Afrika werd er heel wat verwacht van Nigeria, maar in de eerste wedstrijd op het WK tegen Iran gaven the Super Eagles niet thuis. Het elftal van bondscoach Stephen Keshi creëerde nauwelijks kansen en verliet na negentig minuten spelen onder een luid fluitconcert het veld. Clemens Westerhof, oud-bondscoach van Nigeria, kon zijn ogen niet geloven. Hij uit forse kritiek.

De Nederlander, die in 1994 met Nigeria de Afrika Cup veroverde, zegt in gesprek met de NOS onthutst te zijn. Hij zoekt de schuld bij Keshi, die in de jaren negentig nog als aanvoerder furore maakte in het elftal dat ook op het WK in de Verenigde Staten indruk maakte. "Dit leek echt nergens op. Ik geneerde me. Je vraagt je af wat voor opdracht de spelers mee hebben gekregen."

Nigeria nam ruim de tijd om zich voor te bereiden op het WK en belegde trainingskampen in onder meer Portugal en de Verenigde Staten. "Maar wat hebben ze al die tijd in godesnaam gedaan?", vraagt Westerhof zich af. Zaterdagnacht krijgt de Afrikaanse grootmacht een herkansing tegen Bosnië-Herzegovina, dat het eerste duel met 2-1 verloor van Argentinië. "Ik heb er een hard hoofd in. Ik heb in de jaren negentig iets opgebouwd daar. Maar er lijkt niets meer van over. Zo jammer is dat."

Bezig met laden …