Neymar helpt Brazilië met doelpunt en twee assists naar kwartfinale

Bart Kruyt29 jul 2012, 17:55
Laatst bijgewerkt: 29 jul 2012, 17:55

Neymar is zonder meer de speler van de Braziliaanse Olympische ploeg waar de meeste ogen op zijn gericht, maar de dribbelaar lijkt geen enkele last te hebben van druk. Neymar scoorde donderdag al tegen Egypte en was zondagmiddag ook trefzeker in de tweede groepswedstrijd tegen Wit-Rusland. De aanvaller leverde bovendien twee assists en was daardoor goud waard voor Brazilië, dat met 3-1 wist te winnen en zich plaatste voor de kwartfinales van het toernooi.

/

Dat terwijl de wedstrijd nog wel zo slecht begon voor de ploeg van Mano Menezes. In de achtste minuut kreeg Aleksei Kozlov de bal aan de rechterkant van het veld aan zijn voet en de vleugelspeler bewees een prima voorzet in huis te hebben. Kozlov vond de geheel vrijstaande Renan Bressan, die overigens werd geboren in Brazilië, en die kopte ongehinderd de verrassende 0-1 tegen de touwen. Brazilië liet zich echter niet van de wijs brengen en ging vol goede moed op zoek naar de gelijkmaker. Die vond de ploeg al snel.

Zes minuten na de openingstreffer kwam Brazilië alweer langszij. Neymar daagde zijn tegenstander uit en leek voor een actie te gaan, maar zonder zijn bewaker te passeren gaf de aanvaller een voorzet in het strafschopgebied. Alexandre Pato lette goed op en kwam voor zijn man, waardoor hij de 1-1 binnen kon koppen. De Brazilianen waren gelukkig, maar wilden meer. De jacht op de voorsprong werd geopend en Brazilië had voor rust dan ook veel balbezit, maar tot bijster veel kansen leidde dat niet. De defensie van Wit-Rusland stond goed opgesteld en gaf weinig weg.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Brazilië probeerde een tweede treffer te maken en Wit-Rusland leunde achterover, loerend op countermogelijkheden. Hulk, Oscar en Neymar kregen al mogelijkheden, voordat laatstgenoemde Brazilië twintig minuten in de tweede helft op een verdiende voorsprong zette. De aanvaller verdiende een vrije trap en ging vervolgens zelf achter de bal staan, waarna hij Aleksandr Gutor met een heerlijke trap passeerde. De keeper werd in de slotfase ook nog gepasseerd door Oscar, die was bediend door opnieuw Neymar.