voetbalzone

Nieuw-Zeeland weigert plots verder te spelen na 39 minuten tegen Qatar

Mart van Mourik19 jun 2023, 21:23
Laatst bijgewerkt: 19 jun 2023, 21:23
Advertentie

De vriendschappelijke wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Qatar is maandag nog vóór rust gestaakt. Bij een 0-1 voorsprong liepen de spelers van Nieuw-Zeeland van het veld omdat verdediger Michael Boxall racistisch bejegend zou zijn door een van de spelers van Qatar, vermoedelijk Yousuf Abdurisag. Na het incident deden de All Whites tevergeefs hun beklag bij arbiter Manuel Schüttengruber, waarna het elftal van het veld liep.

Nieuw-Zeeland genoot een 0-1 voorsprong tegen de regerend winnaar van de Azië Cup toen Boxall het plotseling aan de stok kreeg met Abdurisag. Net buiten het zestienmetergebied werd laatstgenoemde gevloerd door Boxall, waarna hij zich mogelijk racistisch uitte richting de verdediger van Nieuw-Zeeland. Er werd geklaagd over de vermeende woorden van Abdurisag bij Schüttengruber, maar de leidsman weigerde in te grijpen.

Na het incident weigerde Nieuw-Zeeland het duel uit te spelen en de bond komt direct na afloop met een verklaring voor het besluit. “De NZPFA staat honderd procent achter zijn spelers. We steunen het besluit van de selectie om niet verder te spelen na deze situatie. We staan in contact met het team en we zullen alles doen om onze spelers op iedere manier te ondersteunen. In onze sport is er geen plaats voor racisme”, zo luidt het statement.

De bondscoach van Qatar, Carlos Queiroz, laat in een eerste reactie weten te verwachten dat de FIFA de zaak gaat onderzoeken. “Blijkbaar hebben twee spelers op het veld een woordenwisseling gehad. De spelers van Nieuw-Zeeland liepen van het veld om hun speler te steunen, net zoals wij onze speler steunen. Het is niet duidelijk wat er gezegd is, want er waren verder geen getuigen. Laten we hopen dat de autoriteiten het incident gaan onderzoeken”, aldus Queiroz.

Bezig met laden …