voetbalzone

Nieuwe puinhoop bij Ajax: ‘Ze hebben het voetbal niet beter gemaakt’

Daniel Cabot Kerkdijk09 apr 2015, 07:15
Laatst bijgewerkt: 09 apr 2015, 07:15
Advertentie

Ajax sluit het seizoen hoogstwaarschijnlijk af zonder prijs en ook intern is het onrustig. De zogenoemde fluwelen revolutie bij de Amsterdamse club dreigt faliekant te mislukken. Wim Jonk en Ruben Jongkind staan lijnrecht tegenover Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Marc Overmars. Jonk schuift niet meer aan bij de vergaderingen van het technisch hart en De Boer krijgt in De Telegraaf regelmatig kritiek van clubicoon Johan Cruijff.

voetbalzone

De vier landstitels op rij konden de langer bestaande onvrede verbloemen. Tscheu La Ling, eigenaar van het Slowaakse AS Trencin, baalt van de situatie. Hij is een vriend van Cruijff en was de laatste jaren samenwerkingspartner van Ajax. "Als het zo doorgaat, dreigt de revolutie inderdaad te mislukken. De verwijdering is zichtbaar en niemand staat open voor kritiek”, vertelt de oud-Ajacied donderdag in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“De directie is niet capabel om het beleid uit te voeren, dus moet je kijken wie er boven staat. En als de raad van commissarissen het ook niet kan doorbreken, kom je uit bij één man”, doelt Ling op Cruijff zelf, de man die toentertijd de revolutie ontketende. Volgens Ling neemt de directie niet de verantwoordelijkheid, maar handelt men in de praktijk juist tegen de gemaakte plannen en strategie. Hij doelt onder meer op emotieaankopen van de voorbije jaren.

Lerin Duarte, Mike van der Hoorn en Kolbeinn Sigthórsson mogen komende zomer tegen elk aannemelijk bod vertrekken. Danny Hoesen is al vertrokken en over zomeraankoop Nick Viergever bestaan de nodige twijfels. “Ze hebben het voetbal niet beter gemaakt. Opportunisme en emoties regeren en dat kan nooit de bedoeling zijn. Nationaal heeft Ajax het met vier kampioenschappen goed gedaan, maar is de club verder gekomen in Europa?”, zo besluit Ling.

Bezig met laden …