voetbalzone

Nigeria doet hoogtijdagen herleven met flitsend optreden in halve finale

Thijs Post06 feb 2013, 16:49
Laatst bijgewerkt: 06 feb 2013, 16:49
Advertentie

De gouden jaren van Nigeria leken voorbij: in 1994 won het land voor een laatst een prijs (de Afrika Cup) en in dat jaar stonden de Super Eagles tijdelijk vierde op de wereldranglijst van de FIFA, de hoogste positie ooit voor een Afrikaans land. Hoewel Nigeria zich nog regelmatig plaatste voor de grote toernooien leken de tropenjaren voorbij, maar het land is terug: woensdag plaatste de equipe van bondscoach Stephen Keshi zich voor de finale van de Afrika Cup van 2013. Dat gebeurde middels een ruime zege op Mali: 4-1.

/

Supporters die een spannende wedstrijd wilden zien konden na 45 minuten wel huiswaarts keren, want spannend was het zeker niet in het Moses Mabhida Stadium in Durban. Met grote namen als Victor Moses en John Obi Mikel in de basisopstelling was Nigeria veel beter en in de rust leidde de ploeg van keuzeheer Keshi al met 3-0. Na 25 minuten spelen stond een van de sterren aan de basis van de eerste treffer. Chelsea-middenvelder Moses dolde directe tegenstander Adama Tamboura en gaf de bal vervolgens voor op linksachter Elderson Echiejile: de verdediger van Sporting Braga kopte al vallend raak.

Nog geen vier minuten later lag de tweede in het net en opnieuw stond Moses aan de basis van de score. Moses stuurde spits Emmanuel Emenike de diepte in en de aanvaller van Spartak Moskou zocht ploeggenoot Brown Ideye. Een verdediger probeerde de treffer nog te voorkomen met een ultieme sliding, maar het handige wippertje van Ideye vond de weg naar de touwen. Het lag helemaal open bij Mali en Nigeria wilde het duel al voor de pauze beslissen. Dat lukte via Emenike, die middels een gelukkig doelpunt uit een vrije trap (want via de muur) zijn vierde van het toernooi maakte.

/

Na de onderbreking mocht Ahmed Musa invallen en de ex-VVV’er snelde naar de 4-0 door de bal onder keeper Mamadou Samassa door te schuiven. In 2010 kwam Mali in een Afrika Cup-wedstrijd (tegen Angola) terug van 4-0 naar 4-4, maar verder dan een eretreffer van invaller Cheick Diarra kwam de ploeg van bondscoach Patrice Carteron dit keer niet. In de slotfase keek de staf van Nigeria nog even verschrikt naar het veld: Emenike leek een spierblessure op te lopen na een mislukt schot en hij ging geblesseerd naar de kant. Of hij op tijd fit is voor de finale die op 10 februari wordt gespeeld, is nog maar de vraag. In de eindstrijd neemt Nigeria het op tegen Burkina Faso of favoriet Ghana.

Bezig met laden …