Nigeria mag blijven hopen op goud

16 aug 2008, 16:54
Laatst bijgewerkt: 16 aug 2008, 16:54
België mag zich op gaan maken voor een confrontatie met Nigeria in de halve finale van het olympisch voetbaltoernooi. In een Afrikaans onderonsje waren de Adelaars met 2-0 te sterk voor de Olifanten en maakten zo een einde aan de olympische droom van Ivoorkust.

De twee Afrikaanse voetbalgrootmachten kwamen fit voor de dag. Beide ploegen toonden vanaf het begin aanvallende intenties en schuwden de harde fysieke confrontaties niet. Salomon Kalou stelde de Nigeriaanse defensie een aantal maal stevig op de proef, maar het waren de tegenstanders die op voorsprong kwamen.

Op slag van rust speelde Victor Obinna zichzelf goed vrij en behield het overzicht. De aanvoerder van de Nigerianen leverde de bal middels een bekeken steekpass perfect af in de voeten van de opstomende Peter Odemwingie, die doelman Vincent Angban kansloos liet met een geplaatst schot in de verre hoek.

In het tweede bedrijf gingen de Ivorianen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Twee minuten na de spelhervatting leek deze ook te komen van de voet van Kalou, maar goalie Ambrose Vansekin keerde knap. De Nigeriaanse sluitpost moest later weer kordaat optreden bij een afstandschot van Gervinho.

Tien minuten voor tijd besliste de ploeg van bondscoach Samson Siasia de wedstrijd definitief. Een onbesuisde actie van Serge Wawa in het strafschopgebied werd onmiddellijk bestraft door de arbiter met een penalty. Obinna maakte dankbaar gebruik van de strafschop en besliste de wedstrijd met een goed geplaatste elfmetertrap.