Nijhuis pakt hoofdrol bij RKC - Fortuna met twee gele kaarten binnen seconden

Jonathan van Haaster17 feb 2023, 20:58
Laatst bijgewerkt: 17 feb 2023, 20:58

RKC Waalwijk heeft vrijdag vlak voor tijd weten af te rekenen met Fortuna Sittard. Burak Yilmaz zette de bezoekers op voorsprong, waarna Michiel Kramer de gelijkmaker verzorgde. Julen Lobete en Florian Jozefzoon schoten RKC vlak voor tijd naar de overwinning: 3-1. Voor de gelijkmaker van RKC werd Fortuna-trainer Julio Velázquez van het veld gestuurd na herhaaldelijke aanmerkingen op arbiter Bas Nijhuis. Door de overwinning stijgt RKC naar de achtste plek, terwijl Fortuna tiende staat.

De eerste helft was RKC de bovenliggende partij, wat leidde tot kansen voor Kramer. Bij zijn eerste kans schoot de spits op aangeven van Pelle Clement op Ivor Pandur. Bij zijn tweede mogelijkheid werd Kramer op de rand van de zestien aangespeeld, maar ging het schot met binnenkant links een meter naast het doel. Tussendoor had Yilmaz een fraai hakballetje in huis op Kristijan Bistrovic, die wild naast schoot. Yilmaz kreeg even later zelf een kans, nadat hij de bal met de borst controleerde en richting doel sprintte. Zijn poging vloog echter over. Vlak voor rust kwam RKC bijna op voorsprong. Na een vlotte aanval belandde de bal voor de voeten van Iliass Bel Hassani, die niet nadacht en met buitenkant links het vuur opende. Pandur kon ternauwernood redden en in de rebound volleerde Julian Lelieveld in het zijnet.

Tweets by FortunaSittard

Drie minuten na rust kwam Fortuna op voorsprong. Yilmaz omspeelde Clement en zag zijn vlammende schot van buiten de zestien in de korte hoek belanden: 0-1. Niet veel later beging Lelieveld, voor de ogen van Velázquez, een overtreding op Yilmaz. De Spaanse oefenmeester beklaagde zich daarop bij Nijhuis, die hem geel gaf. Nijhuis riep onder meer stop it naar Velázquez, die bleef doorpraten en seconden later zijn tweede gele kaart kreeg gepresenteerd. Vanaf de tribunes zag hij dat Jozefzoon twintig minuten voor tijd rakelings over schoot.

Even later werd het alsnog 1-1. Jozefzoon had ruimte aan de linkerkant en gaf voor op Kramer, die binnentikte. In de aanloop naar de goal leek RKC-doelman Etienne Vaessen een overtreding te begaan op Bistrovic, maar de treffer stond. Vaessen leek niet veel later weer een overtreding te begaan, nadat hij Iñigo Córdoba met twee benen onderuithaalde in de zestien. Nijhuis vond het geen strafschop en in de daaropvolgende aanval werd het 2-1. Een schot van Mats Seuntjens kon worden gekeerd door Pandur, die vervolgens niet kon voorkomen dat Lobete RKC uit de rebound op voorsprong zette. In de slotfase maakte Jozefzoon een einde aan alle illusies. De aanvaller schot van dichtbij binnen na een vrije trap van Seuntjens: 3-1. Het gefrustreerde Fortuna kon niets meer aan de stand veranderen.