voetbalzone

Noa Lang kreeg reprimande van Koeman: ‘Dat past niet bij een voetballer’

Mart Oude Nijeweeme15 jun 2023, 00:13
Laatst bijgewerkt: 15 jun 2023, 00:13
Advertentie

Ronald Koeman is tevreden met de verbeteringen die hij heeft gezien bij zijn elftal. De bondscoach van het Nederlands elftal zag zijn ploeg in de halve finale van de Nations League goed van start gaan tegen Kroatië, maar uiteindelijk toch buigen na verlenging: 2-4. In maart werd Oranje van het kastje naar de muur gestuurd door Frankrijk. Zo vernederend voelde het ditmaal niet voor Koeman.

In gesprek met Jeroen Stekelenburg erkent Koeman een slecht humeur te hebben. "Je wil de finale halen en spelen en dat is uiteindelijk niet gelukt", aldus de bondscoach bij de NOS. "Dan ben je er wel chagrijnig van, ja. Ik vond dat we niet goed uit de kleedkamer kwamen in de tweede helft. De eerste helft was meer dan prima. Na rust werd het minder. Dan zie je dat het middenveld van Kroatië het heft in handen krijgt. Vanaf dat moment hadden wij het moeilijk."

"Ik proefde net bij onze analisten een dubbel gevoel. Het is natuurlijk veel beter dan in maart, maar je verliest hem toch weer", aldus Stekelenburg. Koeman reageert daar enigszins geprikkeld op. "Ik weet niet wat de analisten verwachten? Blijkbaar dat we Kroatië van het kastje naar de muur sturen? De nummer drie van de wereld? Er zijn heel veel dingen goed gegaan. Uiteindelijk redden we het niet, maar ik ben tevreden over de verbeteringen die ik heb gezien. Daar gaan we mee verder. Je moet je ogen niet sluiten voor de goede dingen."

Ook het interview bij Ziggo Sport verliep niet geheel vlekkeloos. "Er was even lichte paniek in de media na de vier tegengoals tegen Frankrijk. Nu zijn het er vijf (vier, red.), maar voelt dit beter?", aldus Bas van Veenendaal. Koeman: "Ja, wat moet er beter. Die laatste twee tel ik niet, want dat is een verlenging waarin je alle risico's van dien neemt. Dus dat is anders dan." Van Veenendaal: "Als we die anderen dan ook niet tellen, heb je gewonnen." Koeman: "Ja, maar zo... Dat is een beetje een domme opmerking van je trouwens." Van Veenendaal: "Het was een grapje." Koeman: "Was dat een grapje... Dat kunnen we ook zo zijn in Nederland hè, na zo'n wedstrijd."

Kroatië maakte de 1-0 van Donyell Malen ongedaan en boog het duel volledig om. "Na de penalty zag je dat je tegen een tegenstander speelde dat al zo lang samenspeelt", gaat Koeman verder bij de NOS. "Ze zijn niet voor niets de nummer drie van de wereld (tijdens het WK, red.). Dat hebben ze vanavond laten zien en daar hadden we het moeilijk mee. We hebben er echt alles wel aan gedaan. Druk gezet wanneer het kon, maar waren bij een aantal momenten slordig. Dat hadden zij niet. Dat was het verschil over de hele wedstrijd."

Noa Lang
In de laatste minuut van de blessuretijd sleepte Oranje er een verlenging uit via Noa Lang. "Ik heb in maart voor de eerste keer met hem gesproken", aldus Koeman. "Toen zat hij uiteindelijk niet bij de selectie. Toen heb ik hem gebeld en gezegd waarom, omdat er dingen waren waarvan ik vond dat dat niet bij een voetballer past. Te veel kaarten, een stukje gedrag op het veld. Daar heb ik nu ook weer met hem over gesproken. Op het moment dat hij bij het Nederlands elftal was heeft hij zich perfect gedragen. Hij kan voetballen, maakt een geweldige goal. Er is concurrentie op die positie, maar hij heeft het vanavond in de minuten die hij gespeeld heeft laten zien."

Bezig met laden …