Nog 2 dagen te gaan tot het EK: Duitsland, mogelijk dé favoriet voor het EK
FEITEN EN CIJFERS
EK-deelnemer: Duitsland
Officiële landsnaam: Bundesrepublik Deutschland
Oppervlakte: 357.021 km²
Populatie: 81.799.600
Hoofdstad: Berlijn
Andere belangrijke steden: Hamburg, München, Keulen, Frankfurt
Taal: Duits
Munt: Euro
Voetbalbond: Deutscher Fussball-Bund (DFB)
Opgericht: 1900
Website: http://www.dfb.de
FIFA-ranglijst: Derde
KWALIFICATIEROUTE
Nog geen twee maanden nadat Duitsland in 2010 als derde was geëindigd op het WK in Zuid-Afrika werd er alweer begonnen aan de kwalificatiereeks voor het EK in Polen en Oekraïne. Die Mannschaft leek in Groep A niet bepaald gunstig geloot te hebben; van tegenstanders als Turkije, België en Oostenrijk mocht de nodige tegenstand verwacht worden. De overige twee opponenten op weg naar het toernooi om de Europese titel waren Azerbeidzjan en Kazachstan. Op 3 september trapte Duitsland de kwalificatiecyclus af in het Koning Boudewijnstadion te Brussel.
België-uit was geen eenvoudige opening voor de Duitsers, maar dankzij een doelpunt van Miroslav Klose werd er wel met 0-1 gewonnen. Het duel met de Rode Duivels bleek de opmaat voor een perfecte serie, want Duitsland slaagde erin om zich zonder puntverlies te plaatsen voor het EK van 2012. Vier dagen na de wedstrijd in Brussel volgde voor eigen publiek (in Keulen) een ontmoeting met een van de twee zwakke broeders in de poule; Azerbeidzjan werd met een 6-1 nederlaag naar huis gestuurd. In oktober 2010 volgden nog een overtuigende 3-0 thuiszege op Turkije en een bezoek aan Kazachstan, waar eveneens met 3-0 gewonnen werd.
Na de jaarwisseling werd de draad tegen diezelfde Kazachstanen moeiteloos weer opgepakt (4-0). In juni ging het wat minder voortvarend toen er in Oostenrijk gespeeld moest worden, maar ook het buurland werd verslagen: 1-2. Drie maanden later werd de return wél eenvoudig gewonnen met 6-2, terwijl tussendoor een wedstrijd in Azerbeidzjan eveneens drie punten opleverde (1-3). Het elftal van bondscoach Joachim Löw bleef daarna foutloos in Turkije (1-3) en thuis tegen België (3-1) en was, na de organiserende landen uiteraard, de eerste ploeg die zich verzekerde van deelname aan het EK.
DE BONDSCOACH
Joachim Löw (Schönau im Schwarzwald, 3 februari 1960) was een getalenteerde voetballer, maar als speler heeft hij nooit de echte top gehaald. Op internationaal gebied kwam Löw in 1979 en 1980 niet verder dan vier wedstrijden voor het toenmalige Jong West-Duitsland. De aanvallende middenvelder debuteerde namens buurtclub SC Freiburg in het betaald voetbal en speelde ook veruit het grootste deel van zijn carrière voor die Breisgau-Brasilianer. Na twee jaar bij VfB Stuttgart en Eintracht Frankfurt keerde Löw terug bij Freiburg en dat gebeurde weer nadat hij in het seizoen 1984/85 bij Karlsruher SC voetbalde.
In de jeugdopleiding van het Zwitserse FC Winterthur zette de 52-jarige Duitser zijn eerste schreden op het trainerspad, en in Zwitserland was Löw ook voor het eerst hoofdcoach, bij FC Fauenfeld. Daarna ging de oefenmeester aan de slag bij achtereenvolgens VfB Stuttgart, het Turkse Fenerbahçe, Karlsruher SC, Adanaspor in Turkije, FC Tirol Innsbruck en Austria Wien (beide Oostenrijk). Als assistent van bondscoach Jürgen Klinsmann keerde Jogi Löw in 2004 terug in zijn vaderland. Het trainersduo kreeg alle tijd om zich voor te bereiden op het WK van 2006, waarvoor organisator Duitsland automatisch geplaatst was.
Die tijd bleken Klinsmann & Löw in de zomer van 2006 goed te hebben besteed; nadat de Duitsers op het EK van 2004 nog in de groepsfase waren uitgeschakeld (Tsjechië en Nederland gingen door) was er twee jaar later in het gastland sprake van een Sommermärchen: met welhaast on-Duits aantrekkelijk voetbal werd de halve finale gehaald, waarin de uiteindelijke wereldkampioen Italië pas in de verlenging te sterk bleek. Na dat toernooi vertrok Klinsmann en nam Löw diens plaats in. Het aanvallende spel bleef, alleen de echte resultaten bleven uit; zowel in de finale van het EK van 2008 als in de halve finale van het WK 2010 legde Duitsland het af tegen Spanje.
HET TEAM
De Duitse degelijkheid, waar die Nationalelf decennialang om bekendstond, is niet meer sinds Klinsmann & Löw in 2004 hun intrede deden. Het niet zelden saaie spel werd ingeruild voor attractief voetbal, maar in defensief opzicht klopt het nog altijd bij de Duitsers. Bayern München-keeper Manuel Neuer is uiterst betrouwbaar en toonde tijdens de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid bovendien aan dat zijn team op hem kan rekenen als het aankomt op een strafschoppenserie, al kon de doelman niet voorkomen dat de Europese trofee uiteindelijk naar Chelsea ging. In het moderne 4-2-3-1-systeem dat ook Löw hanteert is daarvoor plaats voor een ouderwetse Viererkette.
Vleugelverdediger en aanvoerder Philipp Lahm is in ieder geval zeker van zijn plaats. In de achterhoede kan Löw daarnaast een beroep doen op degelijke krachten als Holger Badstuber, Jérôme Boateng (beiden Bayern München), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Per Mertesacker (Arsenal), Mats Hummels en Marcel Schmelzer (beiden Borussia Dortmund). Op het middenveld mogen Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos (allebei Bayern München) en Sami Khedira (Real Madrid) waarschijnlijk uitmaken wie de twee controlerende posities zullen innemen.
De kracht van Duitsland ligt vooral in de twee voorste linies. In de aanval was Miroslav Klose (Lazio) met negen treffers de topscorer van zijn ploeg in de kwalificatiereeks, maar als de schijn niet bedriegt wordt Mario Gómez van Bayern München de spits aan wie Löw in eerste instantie het vertrouwen zal geven. Over aanvallende middenvelders heeft de bondscoach evenmin te klagen: hij kan kiezen uit onder meer Mesut Özil (Real Madrid), Mario Götze (Borussia Dortmund), Lukas Podolski (die 1. FC Köln verruilt voor Arsenal), Thomas Müller (Bayern München) en Marco Reus (Borussia Mönchengladbach, volgend seizoen Borussia Dortmund). Dat mogen we gerust een luxeprobleem noemen.
DE STERSPELERS
Franz Beckenbauer wordt algemeen beschouwd als de beste voetballer die Duitsland ooit heeft voortgebracht. Waar der Kaiser echter als ausputzer zijn defensie leidde, vinden we de sterspelers van het Duits elftal vandaag de dag op het middenveld en in de voorhoede. Dat een creatieve voetballer als Bastian Schweinsteiger als controleur kan worden opgesteld zegt veel over de ploeg van keuzeheer Löw. Schweini is al jarenlang een stuwende kracht op het middenveld van zowel Bayern München als de nationale ploeg en heeft op 27-jarige leeftijd al negentig interlands achter zijn naam staan.
Een van de taken van Schweinsteiger is om ervoor te zorgen dat de aanvallen