Nog 25 dagen te gaan tot het WK in Zuid-Afrika: Denemarken
FEITEN EN CIJFERS
WK-deelnemer: Denemarken
Officiële landsnaam: Kongeriget Danmark
Oppervlakte: 43.098 km²
Populatie: 5.534.738 (109de ter wereld)
Hoofdstad: Kopenhagen
Andere belangrijke steden: Aarhus, Odense
Taal: Deens
Munt: Deense kroon
Voetbalbond: Dansk Boldspil-Union (DBU)
Opgericht: 1889
Website: www.dbu.dk
FIFA-ranglijst: 35ste
KWALIFICATIEROUTE
Denemarken plaatste zich als vijfde Europese land voor het WK. Het sloot de loodzware poule met daarin ook Portugal, Zweden en Hongarije knap af als winnaar. Met hier en daar een gelukje en uiteindelijk maar één nederlaag in tien wedstrijden behoorden de Denen uiteindelijk tot de ‘derde golf’ landen die zich in oktober vorig jaar voor Zuid-Afrika plaatste. Op een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Erwin Koemans’ Hongarije volgde direct een bizarre wedstrijd in Lissabon, tegen Portugal. Vier minuten voor tijd stond het nog 2-1, maar in de laatste minuten hielpen Christian Poulsen (’90) en Daniel Jensen (’92) Denemarken alsnog aan de zege. Dat gaf hun zelfvertrouwen een behoorlijke boost.
Er werd daarna drie keer op rij met 3-0 gewonnen: eerst van Malta en vervolgens twee keer van Albanië. Uit bij de Scandinavische collega’s van Zweden boekte Denemarken de vijfde zege op een rij (0-1). Portugal pakte in de return in Kopenhagen kort voor tijd een punt weg dankzij Liédson en hield daarmee zichzelf in leven (1-1). Na een verrassend gelijkspel bij Albanië, versloeg Denemarken opnieuw Zweden (1-0) en dankzij die overwinning plaatste de ploeg van Morten Olsen zich voor Zuid-Afrika. De laatste wedstrijd, vier dagen later, deed er al niet meer toe en Hongarije mocht drie nutteloze punten ophalen in Kopenhagen (0-1).
Met 21 punten uit tien wedstrijden eindigden de Denen op de eerste plaats voor Portugal (twintig), Zweden (achttien) en Hongarije (zestien). De niet zo bekende Søren Larsen kroonde zich in tien wedstrijden tot topscorer van Denemarken en de complete kwalificatiegroep. De aanvaller van Toulouse, die het afgelopen seizoen op huurbasis bij MSV Duisburg speelde, maakte vijf goals in drie duels. Nicklas Bendtner volgde met drie en Christian Poulsen legde er twee in. Voetbalminnend Denemarken beloonde Bendtner’s treffer tegen Portugal in de tweede wedstrijd zelfs met de prijs Doelpunt van het Jaar.
DE BONDSCOACH
Morten Olsen is straks de langstzittende bondscoach op het WK. Hij trad tien jaar geleden in dienst bij de Dansk Boldspil-Union en is daarmee één jaar langer in functie dan de Griekse bondscoach Otto Rehhagel. Olsen, inmiddels zestig jaar, was als speler al een belangrijke spil in menig elftal. Als libero en middenvelder stond hij onder contract bij Cercle Brugge (1972-’76), R.W.D. Molenbeek (1976-’80), Anderlecht (1980-’86) en tot slot 1.FC Köln (1986-’89). Liefst negentien jaar lang maakte Olsen bovendien deel uit van het Deens nationale team. Met zijn 102 interlands staat hij nog altijd hoog op de ranglijst met recordinternationals. Na zijn actieve carrière sloot hij snel aan bij Brøndby IF en die club leidde hij naar twee Deense titels.
Ook bereikte hij de halve finale van de UEFA Cup. Maar Olsen’s transferbeleid liet te wensen over en toen de resultaten verslechterden, moest hij opstappen. Hij nam de wijk naar Keulen, waar hij drie jaar lang als speler had gezeten. Hij redde Köln van degradatie, maar werd aan het begin van zijn derde jaar ontslagen. Na twee werkloze jaren klopte Ajax aan de deur. Olsen ging op het aanbod van de Amsterdammers in en trok Michael Laudrup aan. Met Ajax won de Deen de dubbel, maar na het vertrek van Frank en Ronald de Boer vertoonde het team een neerwaartse lijn, die Olsen de kop kostte.
Hij zat een jaar werkloos thuis, maar sloot eind 1999 een contract met de Deense bond om bondscoach te worden. Olsen begon na Euro 2000 aan zijn nieuwe baan en leidde het land naar het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. De Denen vlogen direct in de knock-outfase echter al uit het toernooi. Datzelfde overkwam het team tijdens Euro 2004, maar: Olsen bleef waar hij was. Zelfs toen kwalificatie voor het WK 2006 én Euro 2008 uitbleef, sprak de Deense bond het vertrouwen in hem uit. Voetbalminnend Denemarken haalde opgelucht adem toen Olsen aangaf in 2010 te willen stoppen als bondscoach, maar de trainer kwam terug op zijn woorden. Begin dit jaar verlengde hij zijn contract tot en met het EK van 2012.
HET TEAM
Morten Olsen wijzigt zijn selectie maar weinig. Thomas Sørensen is al sinds jaar en dag de vaste nummer één van Denemarken; in de kwalificatiereeks kreeg de sluitpost van Stoke City maar vijf tegentreffers in tien duels. De iets jongere Kim Christensen (IFK Göteborg) gaat mee als reservekeeper. In de verdediging beroept Olsen zich doorgaans op twee man uit de Premier League en drie uit de Serie A: Daniel Agger (Liverpool), Per Krøldrup (Fiorentina), Lars Jacobsen (Blackburn Rovers) en Christian Poulsen (Juventus). De door vele clubs begeerde Simon Kjær (Palermo) staat inmiddels op acht interlands en heeft zich opgewerkt tot basiskracht.
Daniel Jensen (ex-SC Heerenveen) van Werder Bremen is altijd eerste keus in de middelste linie van Danish Dynamite. Samen met hem zijn Thomas Kahlenberg (VfL Wolfsburg) en Jakob Poulsen (Aarhus) vaak verzekerd van een plaats. Afwisselend doet Olsen een beroep op Michael Silberbauer van FC Utrecht en Søren Rieks (Esbjerg). In maart van dit jaar liet de bondscoach Christian Eriksen debuteren in het nationale team. De middenvelder geldt bij Ajax als een grote belofte en beleefde afgelopen seizoen zijn doorbraak. In Denemarken wordt hij beschouwd als een international voor de toekomst.
Net als op het middenveld komen we ook in de aanval enkele spelers tegen met een Nederlandse connectie. Jon Dahl Tomasson (Feyenoord) slechtte tijdens de kwalificatiereeks de grens van honderd interlands en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij het stokoude recordaantal interlandgoals (52) verbreekt. Oud-Ajacied Jesper Grønkjær (FC Kopenhagen) mag eveneens mee naar Zuid-Afrika, net als huidig Ajax-aanvaller Dennis Rommedahl, die de honderd interlands ook al nadert. Nicklas Bendtner (Arsenal) is de sleutelspeler in de voorste linie; Martin Jørgensen (Aarhus) geldt als supersub. Voor Mads Junker werd, ondanks zijn vracht aan goals in de Eredivisie, geen plaatsje ingeruimd.
DE STERSPELERS
Jon Dahl Tomasson beschikt over een fabuleus gemiddelde in het Deense nationale team. De aanvaller keerde bijna twee jaar geleden terug bij Feyenoord na omzwervingen door Europa, maar bleef altijd weer zijn plaats behouden bij bondscoach Morten Olsen. Tomasson debuteerde ooit als speler van SC Heerenveen bij Denemarken. Na twee doelpuntrijke seizoenen in Friesland (veertien en ac