voetbalzone

Nog 27 dagen te gaan tot het WK in Zuid-Afrika: Honduras

Daniel Cabot Kerkdijk15 mei 2010, 18:24
Laatst bijgewerkt: 15 mei 2010, 18:24
Advertentie

FEITEN EN CIJFERS
WK-deelnemer: Honduras
Officiële landsnaam: República de Honduras
Oppervlakte: 112.492 km²
Populatie: 7.810.848 (97ste ter wereld)
Hoofdstad: Tegucigalpa
Andere belangrijke steden: San Pedro Sula, La Ceiba
Taal: Spaans
Munt: Lempira
Voetbalbond: FENAFUTH (Federación Nacional Autónoma de Fútbol de Honduras)
Opgericht: 1951
Website: www.fenafuth.hn
FIFA-ranglijst: 40ste

/

KWALIFICATIEROUTE
Honduras dankt het aan haar doelsaldo, dat het land deze zomer aanwezig is in Zuid-Afrika. De ploeg van coach Reinaldo Rueda startte de WK-kwalificatiecyclus met vier overwinningen en twee nederlagen in de derde ronde. In een poule met Mexico, Jamaica en Canada eindigde het land op twaalf punten, twee meer dan de Mexicanen en Jamaicanen. In ronde vier moest het gaan gebeuren in een pot met de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica, El Salvador en Trinidad en Tobago. Maar de start was vals: Costa Rica trakteerde de Hondurezen in San José op een 2-0 nederlaag en Trinidad en Tobago sleepte een 1-1 remise uit het vuur.

Daarna ging het wel goed. In de derde wedstrijd werd de eerste overwinning geclaimd tegen Mexico (3-1). In juni trokken de Verenigde Staten in Chicago aan het langste eind (2-1), maar vier dagen later bezorgde Carlos Pavón zijn land een 1-0 zege en drie belangrijke punten in de confrontatie met El Salvador. De wraak op de Costa Ricanen was vervolgens zoet (4-0) en plots streed Honduras weer mee om plaats drie in de groep, tot voor kort een haalbare kaart voor het zojuist verslagen Costa Rica. Nog prettiger werd het toen ook Trinidad (4-1) werd verschalkt en Costa Rica haar duel tegen Mexico ruim verloor (0-3).

/

Na nog twee nipte verliespartijen tegen Mexico (0-1) en Amerika (2-3) was een overwinning in de allerlaatste wedstrijd tegen El Salvador van levensbelang. De ploeg van Rueda had haar lot toen overigens al niet meer in eigen hand. Als Costa Rica, dat twee punten voor lag, zou winnen van de Verenigde Staten, zouden zij het WK-ticket binnenhengelen en was Honduras veroordeeld tot de vierde plaats en daarmee een play-offwedstrijd. Pavón hielp Honduras opnieuw aan een 1-0 overwinning, en Costa Rica? Dat speelde ondanks twee goals van Bryan Ruiz gelijk in Washington. Jonathan Bornstein maakte in de 94ste minuut de gouden 2-2 en Honduras mocht zich op gaan maken voor Zuid-Afrika.

DE BONDSCOACH
Honduras vertrouwt alweer drieënhalf jaar op het inzicht en de kunde van Reinaldo Rueda. De 53-jarige coach, voorzien van de Colombiaanse en Hondurese nationaliteit, kwam in januari 2007 binnenwandelen bij de bond die hem weghaalde uit Colombia. In zijn vaderland had Rueda zich jarenlang ontfermd over de vertegenwoordigende nationale elftallen en, de laatste twee jaar, over de A-selectie. Met dat land had hij bijna een plaatsje veroverd op het WK van 2006. Colombia begon onder een andere trainer zeer stroef en haalde maar één punt uit de eerste vijf duels. Dat was het signaal voor de bond om Rueda aan te stellen en hij loodste het land nog naar een zesde stek. Net te weinig, maar toch indrukwekkend.

/

Honduras was onder de indruk van de prestaties van Rueda, die als speler nooit verder kwam dan de amateurs. Het land was in de historie zelf maar één keer present geweest op een wereldkampioenschap en dat was weinig succesvol verlopen. In Rueda zag men de aangewezen man om het team naar Zuid-Afrika te leiden en na een matig begin (één remise, één nederlaag) kreeg Rueda de ploeg heel behoorlijk aan het voetballen. Met name de 3-1 tegen Mexico, 4-0 tegen Costa Rica en 4-1 tegen Trinidad en Tobago leidden tot gejuich in de hoofdstad Tegucigalpa en tot ver daarbuiten.

Op 14 oktober, de dag waarop de laatste speelronde plaatsvond, veroverde Honduras het felbegeerde ticket. Het land was de VS erkentelijk dat die tot de laatste minuut hadden doorgespeeld en daarin Costa Rica twee punten hadden afgesnoept. Het WK was een feit en voor het eerst sinds 28 jaar zouden Los Catrachos weer present zijn. “Vandaag is het tijd voor de spelers en de fans om te feesten”, liet Rueda na afloop weten. “Dit heeft jaren werk gekost. Nu hebben we nog maanden van werk voor de boeg. Laten we hopen dat dit succes het beste naar boven haalt in iedereen.” Spits Carlos Pavón sloot zich bij zijn coach aan. “Dit is onvergetelijk. Het was zwaar, maar Honduras heeft het verdiend”, zei hij.

/

HET TEAM
Van Noord-Korea en Nieuw-Zeeland weten we weinig, maar ook Honduras is voor de meeste voetballiefhebbers eigenlijk een grote onbekende. Wie het straks gaan doen? Bondscoach Reinaldo Rueda vertrouwt achterin in ieder geval steevast op Noël Valladares. Deze routinier staat onder contract bij Honduras’ beste club, 22-voudig landskampioen Olimpia. Verdedigers Óscar García speelt ook bij die club. Van Motagua komen Emilio Izaguirre en Sergio Mendoza. Osman Chávez (Platense) werd eveneens vaak gebruikt in de kwalificatie. Víctor Bernárdez (Anderlecht), Mauricio Sabillón (Hangzhou) en Maynor Figueroa (Wigan Athletic) komen van overzees en vooral Figueroa is verzekerd van een plaats in de defensieve lijn.

Vanuit Engeland haalt Rueda ook twee middenvelders: Wilson Palacios van Tottenham Hotspur en Hendry Thomas van Wigan Athletic. De twee 25-jarigen speelden belangrijke rollen in de aanloop naar het WK. Julio César de León komt van het Italiaanse Torino en Edgar Álvarez is in datzelfde land actief bij Bari. De 34-jarige Amado Guevara (Motagua) is met zijn 134 interlands het meest door de wol geverfd; hij is aanvoerder van Honduras en speelt al achttien jaar profvoetbal. Hij bracht veel tijd door bij de New York Red Bulls. Roger Espinoza is met de Kansas City Wizards actief in de Verenigde Staten en uit eigen land komen nog Danilo Turcios en Ramón Núñez (beiden Olimpia).

/

In de voorste gelederen heeft Honduras een absolute goalgetter rondlopen. Carlos Pavón is zijn naam, Real España zijn club, 36 jaar zijn leeftijd. De spits versleet al zestien (!) clubs, waaronder Udinese, Napoli en Los Angeles Galaxy. Echte faam maakte Pavón pas in het nationale team. Hij speelde 98 interlands en scoorde daar 57 maal, een ongekend hoog moyenne. Ondanks zijn ‘pensioengerechtigde’ leeftijd beëindigde hij de kwalificatiereeks ook als topscorer: zeven treffers. Om hem heen vinden we Walter Martínez (Marathón), Georgie Welcome (Motagua) en uiteraard de bekendste Hondurees op de voetbalvelden: David Suazo, aanvaller van Genoa.

DE STERSPELER
De meeste ogen in Zuid-Afrika zullen gericht z

Bezig met laden …