Nog 21 dagen te gaan tot het WK in Zuid-Afrika: Ivoorkust
FEITEN EN CIJFERS
WK-deelnemer: Ivoorkust
Officiële landsnaam: République de Côte d’Ivoire
Oppervlakte: 322.460 km²
Populatie: 21.075.000 (55ste ter wereld)
Hoofdstad: Yamoussoukro
Andere belangrijke steden: Abidjan, Bouaké
Taal: Frans
Munt: West-Afrikaanse franc
Voetbalbond: Fédération Ivoirienne de Football (FIF)
Opgericht: 1960
Website: www.fif.ci
FIFA-ranglijst: 27ste
KWALIFICATIEROUTE
Ivoorkust kan leunen op een ongeslagen status in de kwalificatiereeks. Net als Nederland en Spanje in Europa deden, verloren de Ivorianen op hun continent geen enkele wedstrijd; acht keer winst en vier remises. In de eerste ronde van de kwalificatie in de Afrikaanse zone boekte het land, toen nog gecoacht door de Bosniër Vahid Halilhodzic, positieve resultaten tegen Botswana (4-0 en 1-1), Madagascar (3-0 en 0-0) en Mozambique (1-0 en 1-1). Ivoorkust kroonde zich tot groepswinnaar; Mozambique mocht mee naar de volgende ronde.
In ronde twee, die vorig jaar maart van start ging, lootten Les Éléphants weer drie ‘prettegenstanders’; Burkina Faso, Malawi en Guinea. Al na vier wedstrijden kwam een ticket voor het WK in zicht en na de vijfde wedstrijd was plaatsing voor zowel het WK 2010 als de Afrika Cup in Angola een feit. Vijf overwinningen en één gelijkspel; Ivoorkust maakte indruk. Vooral het feit dat Malawi en Burkina Faso beiden met 5-0 werden verpletterd, sprak boekdelen. Didier Drogba kroonde zich met zes doelpunten tot de topscorer van de reeks.
Toch liep het imago van Ivoorkust een deukje op. Het toernooi om de Afrika Cup verliep namelijk helemaal niet zoals gehoopt. In de poule van de Ivorianen werden alle wedstrijden van Togo geannuleerd, na de beschieting van de spelersbus door rebellen in Angola. Uit de openingswedstrijd tegen Burkina Faso (0-0) werd een punt meegenomen en daarna werd Ghana met 3-1 verslagen; in de eerste knock-outronde kwam Algerije echter dusdanig sterk voor de dag dat het dankzij een goal in blessuretijd van Majid Bougherra een verlenging afdwong. Daarin kreeg topfavoriet Ivoorkust via Hameur Bouazza het deksel hard op de neus.
DE BONDSCOACH
Veel Guus Hiddink-adoranten kraaiden victorie toen wereldwijd naar buiten kwam dat de Achterhoekse succesmanager op het komende WK Ivoorkust zou gaan coachen. De positie van bondscoach was vrij nadat Vahid Halilhodzic, die Ivoorkust ongeslagen door de kwalificatie loodste, werd ontslagen na matige optredens in de Afrika Cup. Terug naar Hiddink: geweldig, hij had het weer geflikt. Maar nee, de berichtgeving bleek in alle gevallen te voorbarig; bondsvoorzitter Jacques Anoma benadrukte dat er nog niets getekend was en Hiddink slechts als kandidaat voor de post gold. En warempel; het werd Hiddink niet. Sven-Göran Eriksson staat van 11 juni tot en met de uitschakeling van Ivoorkust voor de taak om van het land een waardige WK-klant te maken. Maar de Ivorianen hoeven niet te treuren: Eriksson is, evenals Hiddink, gepokt en gemazeld als coach.
Tot op zekere hoogte vertonen de loopbanen van Eriksson en Hiddink gelijkenissen. Beiden brachten het grootste deel van hun tijd als speler door bij bescheiden clubs; beiden zitten al ruim een kwart eeuw in het trainersvak en zowel de Zweed als de Nederlander werkten bij een kapitaalkrachtige Engelse club (Manchester City en Chelsea) en als bondscoach. Eriksson won negentien prijzen als coach en Hiddink dertien. Tot zover de vergelijking. Ivoorkust moet het komende zomer doen met Eriksson en vertrouwt op de grote ervaring van de zestiger.
Eriksson liet als bondscoach van Engeland, de eerste buitenlander met die job, namelijk enkele prachtige dingen zien. Hij smeedde een sterk elftal, dat verbazing wekte door Duitsland met 5-1 te vermorzelen. Tijdens het WK van 2002 ging Engeland tegen tien Brazilianen echter ten onder in de kwartfinales. Eriksson ging nog door maar keerde ook tijdens het EK 2004 (tegen Portugal) en het WK 2006 (weer Portugal) na de kwartfinales naar huis. Sindsdien nam hij aanbiedingen aan van Manchester City, het Mexicaanse nationale team en technisch directeur van de Engelse laagvlieger Notts County. Over zijn nieuwste baan als coach van Ivoorkust zei hij: “Ik ben dolblij en zeer uitgelaten. Ivoorkust is een prima voetballand met een boel goede spelers. Het had niet beter kunnen zijn.”
HET TEAM
Het doel bij Ivoorkust, dat zich voor de tweede keer in de geschiedenis meldt op een mondiale eindronde, wordt steevast bewaakt door Boubacar Copa Barry. De keeper verdient zijn brood bij het bescheiden Lokeren, maar is al bijna een decennium lang van de partij in het nationale team. In het seizoen 2008/09 werd hij in België verkozen tot Doelman van het Jaar; hij zinspeelde vervolgens op een vertrek maar zit nog altijd bij Lokeren. Voor hem staat doorgaans een defensieve lijn van vier man; Emmanuel Eboué (Arsenal) en Kolo Touré (Manchester City) gelden als grootste namen. Zij worden afwisselend gecompleteerd door Arthur Boka (VfB Stuttgart), Abdoulaye Méïté (West Bromwich) en Siaka Tiéné (Valenciennes) of Hamburger SV-stopper Guy Demel.
Het middenveld wordt bevolkt door twee man uit de Spaanse competitie, aangevuld met een speler die op de loonlijst staat in de Franse Ligue 1. Allereerst is er uiteraard de onomstreden Barcelona-pion Touré Yaya. Naast hem vinden we Didier Zokora van Sevilla en vaak ook Emerse Faé (Olympique Nice). Die drie zijn samen al goed voor 170 interlands; Eriksson zal zeer waarschijnlijk tijdens het WK leunen op hun ervaring. Kanga Akalé (RC Lens), Gilles Yapi Yapo (Young Boys) en niemand minder dan Cheick Tioté van FC Twente vechten daarachter om een kans in de basis onder Eriksson.
Belast met de taak om voor doelpunten te zorgen tegen Brazilië, Portugal en Noord-Korea is een rits spelers die vrijwel uitsluitend bij de Europese (sub)top speelt: Didier Drogba en Salomon Kalou (Chelsea), Abdul-Kader Keïta (Galatasaray) en Bakari Koné (Olympique Marseille). Verder kan gekozen worden voor Aruna Dindane (Portsmouth), Gervinho van Lille, oud-PSV’er Arouna Koné (tegenwoordig Sevilla, het voorbije halfjaar uitgeleend aan Hannover 96) en Seydou Doumbia (Young Boys). Bonaventure Kalou, die bij SC Heerenveen op een zijspoor belandde, is ook bij Ivoorkust buiten beeld geraakt en gaat niet mee naar het toernooi. Sekou Cissé (Feyenoord) blijft op verzoek van Mario Been thuis, om te herstellen van een teenblessure.
DE STERSPELERS
Kijk naar de selectie van Ivoorkust en twee namen springen er direct uit. Touré Yaya (26) en Didier Drogba (32). Eerstgenoemde bewandelde de weg der geleidelijkheid, alvorens hij bij bij Barcelona belandde. Geboren in de middelgrote Ivoriaanse stad Bouaké Bwake verhuisde hij als achttienjarige naar België, om tweeënhalf jaar bij Beveren te