voetbalzone

Nog 12 dagen te gaan tot het WK in Zuid-Afrika: Servië

Erik van Dam30 mei 2010, 21:00
Laatst bijgewerkt: 30 mei 2010, 21:00
Advertentie

FEITEN EN CIJFERS
WK-deelnemer: Servië
Officiële landsnaam: Republika Srbija
Oppervlakte: 88.361 km²
Populatie: 9.850.000 (86ste ter wereld)
Hoofdstad: Belgrado
Andere belangrijke steden: Niš, Novi Sad
Taal: Servisch
Munt: Servische dinar
Voetbalbond: Fudbalski savez Srbije (FSS)
Opgericht: 1919 (als Joegoslavische voetbalbond)
Website: www.fss.rs
FIFA-ranglijst: 15de

/

KWALIFICATIEROUTE
Mede doordat groepsgenoot Frankrijk in een vormcrisis verkeerde en Oostenrijk en Roemenië teleurstelden, kroonde Servië zich tot winnaar van Groep 7 op weg naar Zuid-Afrika. De kwalificatiecyclus werd afgetrapt met een simpele 2-0 winstpartij tegen de Farøer Eilanden. Frankrijk won vervolgens in Saint-Dénis door doelpunten van Thierry Henry en Nicolas Anelka. Na het verloren duel tegen De Haantjes kwam Servië plots op stoom. Litouwen (3-0), Oostenrijk (3-1) en Roemenië (3-2) kregen allen drie Servische tegengoals en dolven op die manier het onderspit. Plots leidden de Serven hun kwalificatiegroep.

In juni vorig jaar, na een onderbreking van tweeënhalve maand, toonde Servië aan nog meer in petto te hebben. Oostenrijk moest er ook in Belgrado (1-0) aan geloven en begon langzaam de hoop op een WK-ticket te verliezen. Frankrijk moest echter ook oppassen: de Serven liepen hard uit en zelf presteerde het land maar matig. Vier dagen na de zege op Oostenrijk werd Farøer opnieuw verslagen (2-0) en aan het einde van de zomer bevestigden Beli Orlovi (De Witte Adelaars) haar nieuwe status door Frankrijk op een 1-1 remise te houden in Belgrado. In oktober sloot het land haar sterke reeks in stijl af: 5-0 tegen Roemenië. Nikola Žigic, Marko Pantelic, Zdravko Kuzmanovic en Milan Jovanovic (2) scoorden.

Met die grote zege was de race gelopen en kwalificeerde Servië zich als eerste uit de groep voor het wereldkampioenschap. Bovendien kon de koppositie niet meer uit handen worden gegeven. In de afsluitende wedstrijd tegen Litouwen geloofden de spelers het wel en kostten twee strafschoppen tegen drie punten. Maar wie maalde daarom? Frankrijk was afgehouden, Roemenië was over twee duels bezien met 8-2 verslagen en tegen de kleintjes had Servië geen steek laten vallen. “We verdienen dit succes”, zei bondscoach Radomir Antic nadat plaatsing een feit was. “We toonden respect voor iedereen, maar vooral voor onszelf. Ik voel me op dit moment vooral trots. Ik heb enkele grote clubs getraind en werk al meer dan twintig jaar, maar dit is iets bijzonders.”

/

DE BONDSCOACH
Radomir Antic heeft zijn sporen in de voetbalwereld ruim verdiend. De 61-jarige coach, geboren in het vroegere Joegoslavië, is de enige trainer die ooit werkte bij Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid. Met Servië is hij bezig aan zijn eerste klus als bondscoach en hij doet het vooralsnog zeer goed. Vanaf zijn negentiende bestierde Antic de voetbalvelden als speler. Zijn eerste grote contract tekende hij bij Partizan Belgrado, waarna transfers zouden volgen naar Fenerbahçe, Real Zaragoza en het Engelse Luton Town. Bij die laatste vereniging beëindigde hij in 1984 zijn profloopbaan. Hij kwam één keer uit voor Joegoslavië. Vier jaar nadat Antic zijn schoenen had opgeborgen, startte hij zijn trainersloopbaan. Hij loodste Real Zaragoza middels een geweldige eindspurt naar een plaatsje in de UEFA Cup. Het noodlijdende Real Madrid schakelde zijn hulp in en benoemde Antic tot opvolger van Alfredo di Stéfano, die met de handen in het haar zat vanwege de beroerde zevende plaats.

In de twaalf duels die Antic op de bank zat bij De Koninklijke, leidde hij het team naar een derde stek. Het seizoen erop werd de man halverwege het seizoen uitgeleide gedaan via vuil samenspel tussen voorzitter Ramón Mendoza en technisch directeur Leo Beenhakker. Snel nadat Don Leo aantrad, moest Antic plots vertrekken. De koppositie en zeven punten voorsprong op de nummer twee, plus de veroverde plaats in de kwartfinales van de UEFA Cup, deden er niet toe. Uiteindelijk zou Real de titel op de slotdag verspelen aan Barcelona. Antic vond troost bij Real Oviedo, waar hij halverwege het seizoen instapte. Hij behoedde dat team voor degradatie uit de Primera División. In de jaren die volgden boekte Antic grote successen bij Atlético Madrid; hij maakte de club voor de negende en voorlopig laatste keer kampioen van Spanje (1996) en haalde met zijn team ook de beker binnen.

Maar het succes hield niet eeuwig aan. De relatie met de voorzitter, wijlen Jesús Gil y Gil, verslechterde en aan het einde van het derde seizoen werd Antic vervangen door Arrigo Sacchi. Sindsdien is Antic weer in wat rustiger vaarwater gekomen. Hij keerde nog wel twee keer terug bij Atlético, maar op een verloren bekerfinale na wilde het niet meer lukken. Antic ging weer aan de slag bij Real Oviedo en coachte Barcelona nog 24 wedstrijden, voordat Frank Rijkaard werd benoemd. Na een korte periode bij Celta de Vigo nam de Servische bond in augustus 2008 contact met hem op. Na de succesvolle kwalificatie voor het WK 2010, waarin Servië als groepswinnaar eindigde voor onder meer Frankrijk, verlengden bond en coach hun gezamenlijke overeenkomst tot en met het EK van 2012.

/

HET TEAM
De Servische internationals zijn uitgestreken over heel Europa; in Spanje, Engeland, Nederland, Italië en Rusland verdienen zij de kost. Keeper Vladimir Stojkovic kennen we nog van zijn tijd bij Vitesse; tegenwoordig staat de dertigvoudig international onder contract bij Sporting, dat hem tot volgende maand verhuurt aan Wigan Athletic. In de verdediging lopen Nemanja Vidic (Manchester United), Branislav Ivanovic (Chelsea) en vechten Antonio Rukavina (1860 München), Aleksandar Lukovic (Udinese), Neven Subotic (Borussia Dortmund) en Aleksandar Kolarov (Lazio) om speelminuten. Mladen Krstajic en Goran Gavrancic, die er aan bijdroegen dat Servië amper tegengoals kreeg in de kwalificatie richting het WK 2006, zijn er niet meer bij. Ivica Dragutinovic (Sevilla) mist het toernooi door een gescheurde achillespees.

Dejan Stankovic (Internazionale) is de vedette op het middenrif van Servië. Hij is met zijn 86 interlands verreweg de meest ervaren speler in de selectie en zal, als hij blessurevrij blijft, zijn land als aanvoerder dienen in Zuid-Afrika. Hij verricht niet alleen aanvallend werk, maar kan ook op de vleugels uit de voeten of zich schikken in een rol als verdedigende middenvelder. Hij wordt vergezeld door Zdravko Kuzmanovic (VfB Stuttgart) en Miloš Krasic (CSKA Moskou). Milan Jovanovic, aanvaller bij Standard Luik in het afgelopen seizoen en straks spelend voor Liverpool, neemt ook een rol als middenvelder in bij Servië. Zoran Tošic (1. FC Köln) completeert de selectie, maar is (nog) geen basiskracht.

/

Voorin treffen we bij Servië twee hele bekende namen. Danko

Bezig met laden …