voetbalzone

Nog 8 dagen tot het EK: Rusland teert op kwartfinale tegen Oranje

Erik van Dam31 mei 2012, 17:00
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2012, 17:00
Advertentie

FEITEN EN CIJFERS
Naam: Rossiyskaya Federatsiya
Oppervlakte: 17.098.246 m2
Populatie: 143.030.106
Hoofdstad: Moskou
Andere steden: Sint-Petersburg, Novosibirsk, Jekaterinenburg
Taal: Russisch
Munt: Russische roebel
Voetbalbond: Rossijski Foetbolnyi Sojoez
Opgericht: 1912
Website: http://www.rfs.ru
FIFA-ranglijst: Elfde

KWALIFICATIEROUTE
Het plaatsen voor het EK was voor Rusland kinderspel. De selectie van Dick Advocaat werd eerste in Groep B waarin verder alleen Ierland en Slowakije aansprekende landen waren. De bondscoach dirigeerde Sbornaya zakelijk naar de eerste positie in de poule. Rusland begon met een 0-2 zege in Andorra, maar na de smadelijke nederlaag tegen Slowakije (0-1) memoreerde het grootste land ter wereld alweer aan de kwalificatiereeks voor het WK 2010 in Zuid-Afrika. Toen werden de Russen geëlimineerd door het nietige Slovenië en liepen ze het WK dus mis.

/

Het zou echter bij deze ene nederlaag tegen de Slowaken blijven. In de derde speelronde gingen de Russen op bezoek in Dublin, waar Ierland al snel op een forse achterstand werd gezet. The Boys in Green kwamen terug tot 2-3, maar konden geen punt uit het vuur slepen. Hierna volgden moeizame potjes tegen Macedonië (0-1 winst) en Armenië (0-0 gelijkspel). Na de thuiswinst tegen Armenië (3-1) ging het snel voor Advocaat en consorten. In het immense Luzhniki werd Macedonië met het kleinste verschil verslagen (1-0) en Ierland werd in Moskou op een brilscore (0-0) gehouden. Tussendoor speelde Rusland ook oefenduels. Eenmaal werd er gewonnen (1-0 van Bulgarije), tweemaal speelde Rusland teleurstellend gelijk (0-0 tegen Kameroen en 1-1 in Qatar) en tegen België (0-2) gingen de Oostblokkers het schip in. De afknapper in het Emiraat (remise tegen Qatar) werd beschouwd als een incident, maar nadat Romelu Lukaku de Russen eigenhandig velde, rezen er wederom twijfels.

De hartstocht bij de spelers ontbrak en Advocaat werd veroordeeld. In de duels dat Rusland móest, stond men er echter wel. De Oost-Europeanen wonnen in oktober met 0-1 van Slowakije en plaatsten zich zodoende toch eenvoudig voor het EK. De Russen sloten de campagne in stijl af, want in eigen huis werd met maar liefst 6-0 gewonnen van Andorra. De ploeg van Advocaat eindigde de route met 23 punten, zeventien doelpunten voor en slechts vier (!) tegen.

DE BONDSCOACH
Dirk Nicolaas Advocaat (Den Haag, 27 september 1947) begint in Polen aan zijn laatste kunstje voor de Russische ploeg. De 64-jarige Hagenaar keert na bijna vijftien jaar terug als trainer van PSV. Advocaat was in de zeventiger en tachtiger jaren een pitbullachtige middenvelder en die mentaliteit bouwde hij ook in bij de clubs waar hij trainer werd. De meeste bekendheid vergaarde Advocaat in Nederland als bondscoach van Oranje. In 1994 bereikte hij de laatste acht in Amerika en in 2004 zelfs de halve eindstrijd op het EK in Portugal. In de groepsfase voerde Advocaat de alom bekende omstreden wissel door in het duel met Tsjechië: Paul Bosvelt voor Arjen Robben. Hij nam ontslag na veel commotie in de media. 

/

Tussen zijn ambtstermijnen als bondscoach door coachte hij dus PSV en ook Glasgow Rangers. Met de Brabanders won hij de titel, de beker en twee Supercups; in Schotland pakte Advocaat direct de treble. Na avonturen bij Borussia Mönchengladbach, de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea tekende Advocaat een lucratief contract bij Zenit Sint-Petersburg. Hij loodste de club naar zijn eerste kampioenschap ooit en verraste vriend en vijand met het winnen van de UEFA Cup en de Europese Super Cup. Hij werd tot ereburger van de stad benoemd, maar na ruim honderd duels wel ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten. Hij had toen al een aanbod van de Belgische bond geaccepteerd. Tot tranen toe geroerd verliet hij Sint-Petersburg.

Advocaat moest de Belgen naar successen leiden, maar kwam enkel en alleen in het nieuws door mot met selectiespelers. De Advocaat van de Duivels kocht zijn papiertje af en vertrok als bondscoach naar Rusland, om het werk van Guus Hiddink voort te zetten. Tussendoor loodste hij AZ nog naar Europees voetbal om zich vervolgens volledig te concentreren op dit EK. Volgens bondspreses Sergei Fursenko is Advocaat momenteel de beste trainer in Rusland, maar hij zal nu dus een ander moeten zoeken. Advocaat filosofeert in het Brilstol Hotel in Warschau daarom ongetwijfeld over zijn laatste kunstje als bondscoach van Rusland. “Griekenland is in 2004 ook kampioen geworden, nietwaar? Dat had niemand zich kunnen bedenken. Een outsider kan kampioen worden en Rusland is een outsider”, grinnikte hij onlangs. Advocaat hoopt met een stunt van jewelste afscheid te kunnen nemen van Moskou. Met tranen van geluk.

HET TEAM
Van het team dat op het EK in 2008 tot de halve finale reikte, zit de helft niet meer in de huidige selectie. Toch is het geraamte van de Russische ploeg al jaren hetzelfde. Die incasseerde wel enkele forse breuken voor de prijskamp in Polen en Oekraïne. 61-voudig international Vasily Berezutsky (CSKA Moskou) haakte vanwege een dijbeenblessure af en ook rechtsback Roman Shishkin (Lokomotiv Moskou) moet het toernooi wegens ziekte aan zich voorbij laten gaan. Dick Advocaat moest dus puzzelen, maar de selectieprocedure had nóg rampzaliger kunnen verlopen voor de bondscoach.

/

Doelman en aanvoerder Igor Akinfeev (CSKA) scheurde eind augustus namelijk zijn voorste kruisband af en leek een streep te moeten zetten door het EK. Rusland slaakte een zucht van opluchting toen de goalie half april zijn rentree tussen de palen maakte. Maar het was niet alleen schrikken met Akinfeev, want ook Alan Dzagoev en Sergei Ignashevich (beiden CSKA) beangstigden Rusland. Ze liepen een gebroken teen op en sluiten nagenoeg zonder ritme aan voor het EK. Advocaat heeft dus vooral defensieve problemen en haalde daarom debutanten Vladimir Granat (Dynamo Moskou) en Kirill Nababkin (CSKA). Ook de 35-jarige Roman Sharonov van Rubin Kazan is erbij. De houterige stopper kwam acht jaar geleden voor het laatst uit voor Sbornaya. Hij start waarschijnlijk niet in de basis.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de vierkoppige afweer wordt gevormd door Aleksandr Anyukov (Zenit Sint-Petersburg), Aleksey Berezutsky, Ignashevich van CSKA Moskou en Yuri Zhirkov van Anzhi Makhachkala. De Kleine Generaal maakt waarschijnlijk met zijn gebruikelijke 4-5-1-systeem de opwachting in Polen, waar Rusland al zijn duels speelt. Het driekoppige blok voor de defensie wordt dan gevormd door Igor Denisov, Roman Shirokov (beiden Zenit) en Denis Glushakov (Lokomotiv). Dzagoev en aanvoerder Andrei Arshavin (Arsenal, was verhuurd aan Zenit) bestrijken de flanken. Zij moeten Aleksandr Kerzhakov (Zenit) van munitie voorzien. Advocaat hoeft zich over de voorhoede geen zorgen te maken. Hij heeft spelers als Pavel Pogrebnyak (Fulham), Roman Pavlyuchenko (Lokomotiv) en het grootste talent van Rusland van 2011, Aleksandr Kokorin (Dynamo Moskou) achter de hand.