Noodweer teistert ‘uitwuifwedstrijd’ van ongeïnspireerde Belgen

Gijs Freriks07 jun 2014, 23:25
Laatst bijgewerkt: 07 jun 2014, 23:25

België heeft de ‘uitwuifwedstrijd’ voor het WK in Brazilië in een zege omgezet. Voormalig PSV’er Dries Mertens bezorgde de Rode Duivels zaterdagavond twee minuten voor tijd een minimale overwinning op Tunesië (1-0). De oefenwedstrijd in Brussel werd overigens nog een tijd onderbroken door noodweer.

De grasmat van het Koning Boudewijnstadion was na een kwart wedstrijd bedekt met een wit tapijt van dikke hagelbollen. Scheidsrechter Viktor Kassai stuurde iedereen naar binnen en na een pauze van drie kwartier werd besloten weer door te voetballen. Behoudens de hagelbui viel er in de eerste helft echter weinig te beleven. België had wel het meeste balbezit, maar deed daar door een gebrek aan inspiratie weinig mee. Alleen basisdebutant Divock Origi was dreigend.

Bondscoach Marc Wilmots besloot om na een uur de aanvallers Nacer Chadli en Romelu Lukaku in de ploeg te brengen; de spits van Chelsea werd luid toegezongen, maar hinkte in de slotfase naar de kant met een enkelblessure. Ook na de rode kaart van Issam Jemaa leek België het verschil echter niet te kunnen maken voor de nummer tien van de wereldranglijst. Syam Ben Youssef was na 68 minuten zelfs dicht bij een doelpunt voor Tunesië, maar hij kopte na een vrije trap van Yassin Mikari over.

In het laatste kwartier voerde België het tempo op en na twee gevaarlijke pogingen van Jan Vertonghen bezorgde Mertens de thuisploeg alsnog de overwinning. Na een slim balletje van Chadli gaf de buitenspeler van Napoli doelman Farouk Ben Moustapha met een bekeken schuiver het nakijken: 1-0. België vertrekt dinsdag naar Brazilië en neemt het in de groepsfase van het WK op tegen Rusland, Zuid-Korea en Algerije.