Thijs Post04 sep 2015, 22:39
Laatst bijgewerkt: 04 sep 2015, 22:39

Voor de nationale ploeg van Noord-Ierland is deelname aan het EK dichterbij dan ooit. Noord-Ierland nam nog nooit deel aan een EK (wel drie keer aan een WK), maar vrijdag greep men de leiding in Groep F van de EK-kwalificatie. Dat hadden de Noord-Ieren, die wonnen van de Faeröer Eilanden, te danken aan het gelijke spel bij Hongarije tegen Roemenië.

Hongarije - Roemenië 0-0
Met veertien punten was Roemenië koploper in Groep F en Hongarije, dat er elf had, kon dus op gelijke hoogte komen. Hoewel Roemenië in de eerste helft wat meer balbezit had, waren de beste kansen voor de Hongaren. Doelpunten vielen er echter niet. Na rust ging Roemenië het hardst op zoek naar een treffer (tevergeefs) en leek Hongarije het opmerkelijk genoeg wel te geloven: 0-0. Overigens ging het voorafgaand aan de wedstrijd helemaal mis in Boedapest: Hongaarse en Roemeense fans gingen met elkaar op de vuist in het centrum. De oproerpolitie moest eraan te pas komen om de rust terug te brengen.

Griekenland - Finland 0-1
In een poule met matige bezetting leek het voor Griekenland toch geen bijzonder lastig karwei om plaatsing voor het EK af te dwingen, maar de Europees kampioen van 2004 is vooralsnog het allerslechtste jongetje van de klas. In de zes eerdere kwalificatieduels pakte het onthutsende Griekenland pas twee punten en ook Finland, met ex-FC Groningen-middenvelder Tim Sparv in de basis, kon niet verslagen worden. Griekenland en Finland werkten een verschrikkelijk vervelende wedstrijd af, die bijna op papier afgedaan had kunnen worden. Een kwartier voor tijd maakte Joel Pohjanpalo echter de enige goal van de wedstrijd: 0-1.

Faeröer Eilanden - Noord-Ierland 1-3
Met dertien punten uit zes duels deed Noord-Ierland het uitstekend in Groep F van de EK-kwalificatiereeks. Om plaatsing voor het EK af te dwingen mag er in een duel met de Faeröer Eilanden geen averij opgelopen worden. Gareth McAuley zette zijn land met een rake kopbal op het juiste spoor, zoals hij dat in oktober 2011 ook al deed in de thuiswedstrijd. Het lukte Noord-Ierland nu echter niet om direct door te drukken: Jóan Símun Edmundsson tekende nog voor rust voor de gelijkmaker. Na rust moest doelpuntenmaker Edmundsson er echter af met een tweede gele kaart. Dat was koren op de molen van McAuley, die niet veel later opnieuw scoorde met zijn hoofd: 1-2. Kyle Lafferty deed er nog een schepje bovenop.