voetbalzone

Noord-Ierse jeugdspeler breekt record met profdebuut op 13-jarige (!) leeftijd

Jordi Tomasowa14 sep 2022, 13:45
Laatst bijgewerkt: 14 sep 2022, 13:45
Advertentie

Christopher Atherton heeft dinsdagavond geschiedenis geschreven. De dertienjarige jeugdspeler debuteerde namens het Noord-Ierse Glenavon FC en ging daarmee de boeken in als de jongste speler ooit in het profvoetbal binnen het Verenigd Koninkrijk. Met zijn debuut verbrak Atherton een 42 jaar oud record.

Voor Glenavon, dat uitkomt op het hoogste niveau van Noord-Ierland, stond er dinsdag een League Cup-duel op het programma met Dollingstown. Glenavon keek bij rust al tegen een comfortabele 4-0 voorsprong aan tegen de derdedivisionist. Het was voor manager Gary Hamilton reden om Atherton in het tweede bedrijf te laten debuteren.

Atherton kwam in de 75ste minuut binnen de lijnen en was op dat moment 13 jaar en 329 dagen oud. De piepjonge tiener vestigde niet alleen een nieuw record, maar liet zich ook direct gelden. Met zijn eerste balcontact leverde hij meteen een assist af bij de 6-0, wat tevens de eindstand was. Volgens The Belfast Telegraph is Atherton al op proef geweest bij verschillende clubs, waaronder Dundee United.

Atherton verbreekt een 42 jaar oud record van Eamon Collins, die op 9 september 1980 voor Blackpool debuteerde toen hij 14 jaar en 323 dagen oud was. Het wereldrecord voor de jongste debutant in het profvoetbal zou vorig jaar zijn gevestigd door de elfjarige Eric Godpower Marshall toen hij voor de Liberiaanse ploeg Gar'ou speelde tegen Haifa FC.

Bezig met laden …