Noren houden niks over aan waanzinnige start tegen Borussia Dortmund

Matthijs van Laar20 aug 2015, 22:24
Laatst bijgewerkt: 20 aug 2015, 22:24

Het had heel wat voeten in de aarde, maar Borussia Dortmund lijkt zich al na één wedstrijd te hebben verzekerd van een plek in de groepfase van de Europa League. De Duitse grootmacht ging bij het Noorse Odd desastreus van start en keek al na 22 minuten tegen een ongekende 3-0 achterstand aan. Die Borussen rechtten echter de rug en verlieten de Skagerak Arena alsnog met een 3-4 overwinning.

Dortmund had even nodig om wakker te worden. De bezoekers uit Duitsland stonden al na één minuut achter na een rake kopbal van Jone Samuelsen. Fredrik Nordkvelle mocht vervolgens na twintig minuten spelen alle tijd nemen om een hoek uit te kiezen en deed dat naar hartenlust: met een geplaatst schot tekende hij voor de 2-0. Een blunder van Roman Weidenfeller, drie minuten na die treffer, betekende een sensationele 3-0 tussenstand na 22 minuten spelen.

De thuisfans konden het niet geloven en werden ook ruw wakker geschud uit hun droom. Pierre-Emerick Aubameyang zorgde al in de 34e minuut voor het eerste serieuze teken van leven van Dortmund en na rust walste het elftal van Thomas Tuchel alsnog over de Noren heen. Shinji Kagawa bracht de marge met een raak schot via de binnenkant van de paal meteen na de hervatting terug tot één treffer.

De gelijkmaker leek daarmee een formaliteit, maar Odd weerde zich kranig en leek lange tijd alsnog een knappe overwinning uit het vuur te slepen. Dertien minuten voor het laatste fluitsignaal schoot Aubameyang echter op aangeven van Marcel Schmelzer de 3-3 binnen, waarna Henrik Mkhitaryan in de 84e minuut raak kopte en de comeback van de bezoekers helemaal completeerde.