voetbalzone

Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech weigeren terugkeer bij Marokko

Dominic Mostert13 mrt 2022, 17:59
Laatst bijgewerkt: 13 mrt 2022, 17:59
Advertentie

Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech willen niet terugkeren in de nationale ploeg van Marokko, zo laten ze allebei weten in een bericht op Instagram. De rechtsback van Ajax en de aanvaller van Chelsea publiceren zondag ieder een statement, waarin ze aangeven zich niet beschikbaar te stellen voor de play-offs voor een WK-ticket tegen Congo.

Zondag meldde bondsvoorzitter Fouzi Lekjaa dat het tweetal bij de voorlopige selectie zit. Op 6 februari was Ziyech al heel duidelijk over zijn toekomst bij de nationale ploeg en sloot hij uit in de toekomst het shirt van Marokko te dragen. Begin deze week kwamen de eerste geluiden binnen over een mogelijke terugkeer van Ziyech en Mazraoui. Het lokale Al Mountakhab sloot een hereniging niet uit. De sportkrant, een van de meest toonaangevende uit het land, meldde dat zowel Ziyech als bondscoach Vahid Halilhodzic via een tussenpersoon heeft gesproken over een snelle terugkeer. Houssine Kharja, oud-international van Marokko, is degene die achter de lijmpoging zit.

Ziyech zegt van Marokko te houden en beschouwt het als een grote eer om voor de ploeg te spelen. "Maar met grote droefenis moet ik aankondigen dat ik niet voor Marokko ga spelen. Het spijt me om de fans te moeten teleurstellen. Het was geen makkelijke beslissing, maar ik heb helaas het gevoel dat ik geen andere mogelijkheid heb. Hoewel ik de afgelopen zes jaar alles heb gegeven voor de nationale ploeg en al mijn hele leven de ploeg steun, blijft de leiding desinformatie verspreiden over mij en mijn toewijding aan mijn land. Door hun acties is het voor mij onmogelijk om deel uit te maken van de ploeg. Ik hoorde op hetzelfde moment als iedereen van mijn plek in de voorselectie, dus ik verspreid dit statement zodat jullie de waarheid rechtstreeks van mij horen. Dank aan iedereen die mij heeft gesteund. Ik wens de ploeg het allerbeste in de toekomst. Mijn focus ligt bij mijn club Chelsea."

Mazraoui schrijft dat hij het afgelopen anderhalf jaar 'zonder enige uitleg' niet is opgeroepen voor de nationale ploeg. "Het afgelopen anderhalf jaar heeft niemand binnen de voetbalbond of de technische staf de tijd genomen om contact met mij op te nemen en te vragen naar de redenen. Nooit eerder heb ik zo'n gebrek aan respect meegemaakt richting mij als sporter of als persoon. Het was moeilijk voor me. Ik bleef stil toen er allerlei leugens werden verspreid via de media over mij als persoon. Ik houd ervan om voor mijn land uit te komen en heb altijd alles gegeven voor de ploeg. Het is moeilijk geweest om in het afgelopen anderhalf jaar geen deel uit te kunnen maken van de ploeg."

"Daar heb ik nooit voor gekozen", vervolgt de Ajacied. "Ik geloof ten diepste dat ik dat niet verdien. Na alles wat er is gezegd en gebeurd had ik nog steeds het fatsoen om met officials van de voetbalbond in gesprek te gaan over de situatie. Dat deed ik vanwege de liefde die ik heb voor de fans en mijn land Marokko. Helaas had de bondscoach geen tijd om met mij in gesprek te gaan. Het is voor mij, als sporter en als persoon, van het grootste belang om met de bondscoach in gesprek te gaan om de misverstanden op te helderen. Met pijn in mijn hart heb ik besloten om niet voor de nationale ploeg te spelen in de volgende wedstrijd. Ik wens het team het beste en hoop jullie in de toekomst te zien."

Ziyech en Mazraoui waren deze winter andermaal onderwerp van gesprek, toen zij niet werden geselecteerd voor de Afrika Cup. Halilhodzic beticht Ziyech een gebrek aan discipline en dus ging het landentoernooi net als in 2017 aan de neus van de Chelsea-speler voorbij. Destijds werd hij links laten liggen door toenmalig bondscoach Hervé Renard. "We hebben toen besloten om hem de tijd te geven, om met een nieuwe gemoedstoestand terug te keren", zei Lekjaa in januari. De bondsvoorzitter keerde zich begin dit jaar net als de bondscoach tegen de voormalig Ajacied.

Bezig met laden …