voetbalzone

Oekraïne duwt Fransen richting afgrond, Griekenland met één been op WK

Erik van Dam15 nov 2013, 21:41
Laatst bijgewerkt: 15 nov 2013, 21:41
Advertentie

Oekraïne en Griekenland hebben vrijdagavond allebei hun play-offwedstrijd richting het WK 2014 gewonnen. In Kiev ging Oekraïne met 2-0 voorbij aan Frankrijk, dat teveel kansen miste en het dinsdag in eigen land veel en veel beter zal moeten doen om Oekraïne nog af te houden van een ticket voor Brazilië. Griekenland kan datzelfde ticket al bijna ruiken: vooral dankzij uitblinker Konstantinos Mitroglou won het land ruim (3-1) van Roemenië.

/

Oekraïne - Frankrijk 2-0
Vier jaar geleden slaagden les Bleus er op uiterst dubieuze wijze in het WK 2010 te bereiken ten koste van Ierland. Nu moet het land weer wachten tot de tweede wedstrijd is aangebroken, want uit bij Oekraïne lukte het niet om een zege te boeken. Didier Deschamps zette een uitermate sterke groep spelers op het veld, maar Frankrijk had moeite om door te dringen tot de laatste Oekraïense linie. Het thuisland daarentegen probeerde het gretiger en was gevaarlijk via Andriy Yarmolenko, Yevhen Konoplyanka en Edmar. Paul Pogba probeerde het een keer van afstand, maar zijn schot werd geblokt.

In de tweede helft oogde het beter bij de Fransen, maar het was Oekraïne dat de leiding greep in eigen huis. Edmar bediende Roman Zozulya en die maakte het oog in oog met Hugo Lloris af voor de 1-0. Aan de overkant wist Loïc Rémy, die in de Premier League gemakkelijk het doel weet te vinden, zijn basisplaats niet waar te maken. Hij miste een kans en werd uiteindelijk ook vervangen door Moussa Sissoko. Samir Nasri was eveneens ongelukkig en mikte een schot recht in de handen van Dmitri Pyatov. Deschamps bracht Karim Benzema voor Olivier Giroud, in de hoop op een schokeffect.

Het was echter Oekraïne dat het gevaarlijkst bleef en pech had, dat Zozulya geen penalty kreeg toen Éric Abidal hem naar de grond haalde. Tien minuten voor tijd werd Oekraïne echter alsnog een penalty toegekend: Laurent Koscielny beging een overtreding op Zozulya en werd bestraft met een strafschop. Yarmolenko trapte die binnen en zette Oekraïne daarmee op rozen. Het land nam in 2006 voor het eerst deel aan het WK en bereikte toen de kwartfinale. Het hechte collectief plus het feit dat Frankrijk niet in goeden doen is, kan dinsdag wel eens betekenen dat Oekraïne er over zeven maanden bij is in Brazilië. Daarvoor moet men echter nog wel overleven in Saint-Dénis. Koscielny (direct rood) en Oleksandr Kucher (tweede geel) ontbreken dan, want die gingen er in de slotfase nog af.

Griekenland - Roemenië 3-1
Griekenland was er in het verleden pas tweemaal bij op het WK: in 1994 en in 2010. Het team van Fernando Santos mag echter hoop blijven koesteren op een derde editie, want de 2-1 zege van vrijdagavond is een fraaie uitgangspositie. Voor rust ging het hard in Piraeus: na een klein kwartier opende Konstantinos Mitroglou de score. De buitenspelval die Roemenië opzette mislukte en Mitroglou, sowieso bezig aan een sterk seizoen in zijn loopbaan, plukte een voorzet van Dimitrios Salpingidis uit de lucht en promoveerde die met een mooie voetbeweging tot de 1-0.

/

Bogdan Stancu kopte echter al binnen vijf minuten de 1-1 binnen. De grote Roemeen sprong zonder angst op bij de tweede paal, bleef even hangen in de lucht en knikte mooi binnen uit een vrije schop. Voor de aanwezige fans bleef de opwinding echter voortduren, want Salpingidis zette de Grieken razendsnel weer op voorsprong. Bij de tweede paal gleed hij de bal binnen na mooi samenspel en een uitstekende voorzet. Het feest werd nog groter toen Mitroglou nóg een keer scoorde met nog dik twintig minuten te gaan. Invaller Theofanis Gekas kopte ook nog raak, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Bezig met laden …