voetbalzone

Oekraïne meldt zich in het verzet en roept FIFA op tot WK-boycot

Tom Rofekamp01 nov 2022, 14:23
Laatst bijgewerkt: 01 nov 2022, 14:23
Advertentie

De Oekraïense voetbalbond (UAF) gaat een officieel verzoek bij de FIFA indienen om Iran uit te sluiten van het WK in Qatar. Dat meldt de BBC maandagavond. De UAF betoogt dat het hardhandige onderdrukken van de protesten in Iran 'in strijd is met de principes en normen' van de wereldvoetbalbond, en wijst bovendien op mogelijke betrokkenheid van Iran in de Russische agressie jegens Oekraïne. De UAF voegt zich met het verzoek bij diverse Iraanse groeperingen, die ook al opriepen tot een boycot van het eigen nationale team.

De gebeurtenissen in Iran prijken wereldwijd al weken-, zo niet maandenlang bovenaan de nieuwsoverzichten. Er zijn protesten door het hele land gaande vanwege de grootschalige mensenrechtenschendingen, vooral die van vrouwen. De protesten werden in gang gezet door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die onder verdachte omstandigheden om het leven kwam. Het Iraanse regime was daarvoor ook al flink omstreden, maar de recente gebeurtenissen lijken de FIFA pas echt aan het denken te hebben gezet.

De wereldvoetbalbond had namelijk vorige week maandag al een vergadering staan waarin de mogelijke uitsluiting van Iran zou worden besproken. Diverse mensenrechtenorganisaties en (sport-)persoonlijkheden hadden de FIFA daarvoor al opgeroepen om de Perzische Leeuwen uit te sluiten van het WK. HRANA, een van die organisaties, voerde daarbij aan dat er al 284 mensen (waaronder 45 kinderen) waren vermoord door de Iraanse veiligheidsdiensten bij het onderdrukken van de protesten.

Onder meer Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh sprak zich ook al meermaals openlijk uit tegen het Iraanse regime. Voor de oefenwedstrijd met het nationale team tegen Senegal (1-1) kwamen de vleugelspits en zijn ploeggenoten al met zwarte jassen het veld op als symbool voor de strijd tegen het geweld en de censuur in Iran. Daarop zetten de Iraanse internationals een actie op social media op touw, waarbij hun pagina's 'op zwart gingen'.

Iran, dat op het WK in Groep B is ingedeeld, speelt op 21 november de eerste wedstrijd tegen Engeland. Het is echter nog allerminst zeker of the Three Lions dan de Perziërs treffen, of een ander land. Italië zou op de nominatie staan om de plek van Iran over te nemen, vanwege de winst van het EK 2020. Het team van Roberto Mancini wist zich via de reguliere route niet te plaatsen voor Qatar. Gli Azzurri werden in de eerste ronde van de play-offs om een WK-ticket verrast door Noord-Macedonië (0-1), dat later wel zijn meerdere moest erkennen in Portugal.

Bezig met laden …