Olympique Lyon weet pas na rust raad met bijzonder stug APOEL

Daniel Cabot Kerkdijk14 feb 2012, 21:37
Laatst bijgewerkt: 14 feb 2012, 21:37

Olympique Lyon heeft dinsdagavond een zwaarbevochten overwinning op APOEL Nicosia geboekt. In het eigen Stade de Gerland eindigde de eerste Champions League-ontmoeting tussen beide clubs in een minieme zege voor L'OL: 1-0. APOEL heeft nu 35 Europese uitwedstrijden op rij, zonder kwalificatieduels, niet gewonnen, maar had dinsdag toch vrede met de uitslag. Olympique Lyon, dat Ajax uit de achtste finale hield, had zonder problemen een ruime zege kunnen boeken.

/

Olympique Lyon zocht na het rustsignaal enigszins gefrustreerd de kleedkamers op. Het team van Rémi Garde schoot in het eerste bedrijf liefst dertien keer op het doel van Dionisis Chotis, maar er viel niet één doelpunt. Collega Hugo Lloris hoefde daarentegen helemaal niet in actie te komen. In de derde minuut was er al sprake van een controversieel moment. Ederson werd in het strafschopgebied ten val gebracht, maar de diensdoende scheidsrechter Paolo Taglaviento wees niet naar de stip.

APOEL kende een goede fase met veel balbezit, maar richtte zich grotendeels op het tegenhouden van de Fransen. Garde keek lijdzaam toe hoe zijn team moeite had met het compacte spel van APOEL en er maar niet in slaagde om Chiotis te passeren. Zo verrichtte de doelman van de Cyprioten in de 38e minuut een uitstekende redding op een inzet van Alexandre Lacazette. Na het rustsignaal van Taglaviento stapte het team van Ivan Jovanovic met een voldaan gevoel richting de kleedkamers.

/

Het was aan Paulo Jorge te danken dat APOEL niet al twee minuten na rust tegen een achterstand aankeek. Ederson omspeelde Chiotis en zag hoe zijn inzet vervolgens door Paulo Jorge van de doellijn werd gehaald. Olympique Lyon verhoogde de druk op de speelhelft van APOEL en kreeg na een klein uur spelen loon naar werken. Na voorbereidend werk van Cris zorgde Lacazette met laag schot, dat door Paulo Jorge van richting werd veranderd en in de verre hoek verdween, voor de 1-0. Het was voor de jongeling alweer zijn vijfde doelpunt in de laatste vijf wedstrijden.

Olympique Lyon zocht naar een bevrijdend tweede doelpunt, daar de laatste vijf knock out-duels tot woensdag niet in winst waren omgezet en APOEL dit seizoen liefst 44 van haar 58 doelpunten na rust maakte. De bezoekers maakten geen aanstalten om met minimaal een remise uit het Stade Gerland te vertrekken. Yoan Gourcuff verving Ederson een kwartier voor tijd, maar hij deed het niet veel beter. Na voorbereidend werk van Michel Bastos kopte hij naast.