voetbalzone

Olympisch elftal begint met overwinning

23 jul 2008, 22:48
Laatst bijgewerkt: 23 jul 2008, 22:48
Advertentie
Het Nederlands olympisch voetbalelftal is woensdag de voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking begonnen met een zege. In de Cristal Arena van Genk werd België met 1-0 verslagen. Matchwinner van de formatie van Foppe de Haan was Roy Makaay.

De Olympische formatie begon stroef. In het eerste bedrijf waren de Belgen beter. Het leidde tot kansen voor Ajacied Jan Vertonghen en Moussa Démbélé van AZ. Met enig fortuin bleef Vitesse-doelman Piet Velthuizen overeind. Nederland had niet alle 'grote' namen vanaf het begin opgesteld. Ryan Babel kwam pas na de rust het veld in. "We brengen hem voorzichtig'', zei De Haan na afloop. Zelf gaf de speler eerder deze week aan inmiddels weer op 85 procent van zijn kunnen te zitten.

Royston Drenthe was evenmin volledig fit. De middenvelder van Real Madrid maakte in de slotfase nog wel zijn opwachting. Calvin Jong-A-Pin en Kees Luijckx ontbraken wegens lichte blessures. Niet in het minst door de komst van Babel kwam Oranje na de hervatting soms wat beter in het spel. De centrale spitsen, Makaay en Gerald Sibon, werden vaker in stelling gebracht.

Tot drie keer toe kwam Makaay in kansrijke positie. Bij de laatste keer was het raak. De Feyenoorder scoorde na voorbereidend werk van Babel en Jonathan de Guzman. De Haan, die naast Sibon en Makaay ook de derde dispenstatiespeler Kew Jaliens opstelde, wilde zoveel mogelijk voetballers de kans geven ritme op te doen. Daardoor bracht hij vrijwel alle beschikbare wissels de tweede helft in het veld.

Het Olympisch team vertrekt binnenkort naar Hongkong, waar het nog een voorbereidingstoernooi speelt. Op 7 augustus, een dag voor de openingsceremonie van de Spelen, is de eerste ontmoeting op de eindronde. Nigeria is de tegenstander.
Bezig met laden …