Omhaal Balotelli leidt zege in en zet City solo aan kop

Erik van Dam15 okt 2011, 17:56
Laatst bijgewerkt: 15 okt 2011, 17:56

Manchester City heeft zaterdag ten volste geprofiteerd van de 1-1 remise tussen Manchester United en Liverpool. Dankzij een rake omhaal van Mario Balotelli, een intikker van Adam Johnson, een kopbal van Vincent Kompany en een fraai schot van James Milner tegen Aston Villa boekte het team van Roberto Mancini haar zevende zege in acht duels (4-1) en steekt het stadsgenoot United twee punten voorbij. Michel Vorm kreeg bij Swansea City al vroeg twee doelpunten tegen en stapte uiteindelijk als verliezer van het veld tegen Norwich. Martin Jol komt na een 2-0 nederlaag bij Stoke City verder onder druk te staan.

/

Manchester City - Aston Villa 4-1
Manchester City bleef voor de elfde maal op rij ongeslagen in de competitie, ook zonder de geblesseerde Sergio Agüero, bankzitter Edin Dzeko en de niet-geselecteerde Carlos Tévez. The Citizens, waar Gareth Barry tegenover zijn oude club stond, stonden na een niet eens zo sterke eerste helft met 1-0 voor. Na bijna een halfuur spelen had Balotelli op fraaie wijze de score geopend. Een hoekschop caramboleerde via Micah Richards op de borst van de beweeglijke spits, die zich zonder nadenken liet vallen en met een omhaal scoorde. Balo vierde zijn doelpunt door het Villa-publiek te provoceren; de fans floten hem tot aan zijn treffer uit. Na de 1-0 behield City het overwicht, maar de score vergroten lukte niet.

Vroeg in de tweede helft, binnen honderd seconden, slaagde de thuisclub er wél in. Stephen Warnock probeerde wanhopig een lange bal weg te krijgen, maar faalde daar opzichtig in en liet Johnson zo profiteren. De winger bleef koel en schoof rustig binnen met links. Luttele minuten later zorgde Kompany al koppend voor 3-0 en was het duel gespeeld. Villa bezorgde zich nog een kleine pleister op de wonde, toen Warnock onbewaakt de bal binnen joeg bij de tweede paal. Milner bracht de marge tegen zijn oude club met een bekeken schot van achttien meter echter weer op drie. Villa gaf de strijd toen definitief op en had nog ruimer geklopt kunnen worden, maar ook City vond het welletjes na de vierde goal.

/

Stoke City - Fulham 2-0
Middenmoters Stoke en Fulham spelen dit seizoen vooral heel vaak gelijk. Lang leek dat ook zaterdag te gebeuren in de onderlinge ontmoeting in het Britannia Stadium. Beide ploegen kregen een aantal kansen maar wisten lang niet te scoren. Ex-Liverpoolspeler Jermaine Pennant was in de blessuretijd van de eerste helft dichtbij, maar zijn schot ging net naast. In de tweede helft was Stoke beter. De Ieren Rory Delap (paal) en Marc Wilson (over) waren dichtbij een doelpunt, maar een andere Ier, Jonathan Walters, ging met de eer strijken. Via een aantal spelers kon hij voor een leeg doel intikken. Vlak voor tijd besliste Delap de wedstrijd door een vrije trap van Matthew Etherington binnen te koppen.

/

Norwich City - Swansea City 3-1
Oranje-doelman Vorm kreeg zaterdag in een vloek en een zucht twee tegentreffers te verwerken; de eerste al na 49 seconden. Leon Barnett zette vanaf de rechterzijde voor en zijn pass werd door Steve Morison doorgekopt richting Anthony Pilkington. De middenvelder mocht van een paar meter afstand Vorm passeren en gaf Norwich zo bliksemsnel de voorsprong. Russell Martin zorgde met het hoofd al binnen tien minuten ook voor 2-0 voor the Canaries en daarna kwam Swansea pas op gang. Danny Graham schatte een pass van Scott Sinclair op waarde en zorgde voor de aansluitingstreffer, maar Pilkingtons tweede maakte een einde aan de laatste illusies van the Swans

/

Queens Park Rangers - Blackburn Rovers 1-1
Het hoofd van Steve Kean zal alleen maar beter zichtbaar op het hakblok komen te liggen bij Blackburn Rovers. De ambitieuze club komt niet weg uit de onderste regionen en liet zaterdag twee punten liggen op Loftus Road. QPR dankte Heidar Helguson na een kwartier voor diens doelpunt, pas de eerste thuisgoal dit seizoen. Christopher Samba kopte na een hoekschop hard de gelijkmaker tegen de touwen. Blackburn deed verwoede pogingen de 1-2 te maken, maar kwam vlak voor tijd goed weg toen Michel Salgado knullig Adel Taarabt ondersteboven liep. De arbiter gaf echter geen penalty, die wél gegeven had moeten worden.

Wigan Athletic - Bolton Wanderers 1-3
Wigan en Bolton zijn slecht aan het seizoen begonnen. Beiden wonnen slechts een keer en de clubs zijn terug te vinden in de kelder van de Premier League. Ondanks de positie op de ranglijst legden de ploegen een vermakelijke wedstrijd op de mat. Al na vier minuten werkte Nigel Reo-Coker bij de eerste paal de 0-1 binnen voor de bezoekers, na een voorzet van oud-NEC’er Chris Eagles. Vijf minuten voor rust deed Wigan, zonder Ronnie Stam, iets terug via Mohamed Diamé. Hij krulde de bal achter Jussi Jääskeläinen Vlak voor de thee ging Steve Gohouri vreselijk in de fout voor Wigan, waardoor de bal via aanvoerder Kevin Davies bij David N’Gog terecht komt, die de 1-2 maakte. Nadat Davies via een penalty na liet om de wedstrijd te beslissen, maakte Eagles in de laatste minuut wel de cruciale 1-3.