Ongelukkig Bosnië verlaat Portugal met minieme nederlaag

Daniel Cabot Kerkdijk14 nov 2009, 22:36
Laatst bijgewerkt: 14 nov 2009, 22:36

De eerste ontmoeting tussen Portugal en Bosnië-Herzegovina kon zaterdag alle kanten op. Door een doelpunt van Bruno Alves is de ploeg van Carlos Queiroz woensdag in de return van de WK play-offs in het voordeel: 1-0. Alhoewel Bosnië ook meer dan één goal tegen had kunnen krijgen, was een gelijkspel ook zeker op haar plaats geweest. De bezoekers troffen tot driemaal toe het aluminium.

/

Portugal en Bosnië maakten vanaf de eerste minuut duidelijk niet achterover te willen leunen. Het ontbrak bij beide ploegen echter aan precisie. Raul Meireles en Liédson hadden zorgvuldiger moeten afwerken, terwijl Edin Dzeko en Senijad Ibricic nalieten doelman Eduardo te passeren. Bosnië werkte hard om het spel van de Portugezen te ontregelen, maar moest zich toch gewonnen geven.

Doelman Kenan Hasagic had nog wel een antwoord op de doelpogingen van Liédson en Meireles, maar Bruno Alves brak desondanks de ban. Na een uitstekende voorzet van Nani kopte de centrale verdediger bij de tweede paal de openingstreffer tegen de touwen. De reactie van Bosnië liet niet lang op zich wachten. Alves gaf Vedad Ibisevic de ruimte, maar zijn inzet ging niet tussen de palen.

Bosnië zette in het restant van de eerste helft meer druk en dook enkele maken gevaarlijk op voor het doel van Eduardo. De keeper van Sporting Braga maakte een laag schot van Sejad Salihovic onschadelijk, en had geluk dat het aluminium een helpende hand toestak. Ibricic klopte Meireles in de lucht en kopte de bal op de lat boven Eduardo.

/

Na de hervatting oogde Portugal comfortabeler in haar spel. Bosnië wist zich geen raad met Nani, en slaagde er niet in Dzeko in stelling te brengen. Liédson liet na zijn tweede vaderland op een dubbele voorsprong te brengen. Na een pass van Deco ontdeed de aanvaller zich van Sanel Jahic en schoot hij over het doel van Hasagic.

Portugal speelde bij tijd en wijlen verzorgd voetbal, maar desondanks bleef het krachtsverschil in cijfermatig opzicht minimaal. Dat leverde enkele hachelijke momenten op voor het doel van Eduardo, met als absolute hoogtepunt de 89e minuut. Dzeko werkte de bal tegen de lat, en daarna testte Zlatan Muslimovic de paal op haar kwaliteit. Een gelijkmaker bleef wonder boven wonder uit.