Onoverwinnelijk FC Porto dankt Speler van de Maand en wint

Erik van Dam08 dec 2012, 22:17
Laatst bijgewerkt: 08 dec 2012, 22:17

De titelstrijd in Portugal stevent af op een ouderwetse worsteling tussen regerend landskampioen FC Porto en Benfica. De Draken verlengden hun ongeslagen thuisreeks in de SuperLiga naar 63 wedstrijden door zaterdagavond met 1-0 te winnen van Moreirense. De laatste nederlaag in Oporto dateert van oktober 2008, toen Leixoes met 2-3 te sterk was. Koploper Porto heeft nu drie punten meer dan Benfica, dat maandagavond nog in actie komt.

/

Jackson Martínez kreeg voor het duel de Speler van de Maand-prijs overhandigd van Deco en dat deed hem blijkbaar goed. Twintig minuten voor tijd kopte de Colombiaan met zijn tiende seizoenstreffer het beslissende doelpunt tegen de touwen. Die treffer kwam als een bevrijding voor FC Porto, want de muur van Moreirense kon maar niet worden geslecht. Jackson had dat na een paar seconden overigens al kunnen doen, maar zijn volley ging rakelings langs het doel van Ricardo Ribeiro. Hierna leidde het gebrei van Porto lang tot niets.

Pas na 25 minuten kreeg de thuisploeg weer een goede kans en opnieuw stond Jackson aan de basis. Na een scherpe counter werd het schot van de 26-jarige spits van richting veranderd, waardoor die net over zeilde. Het was wachten op de 1-0 van Porto, maar die wilde maar niet vallen in Estádio do Dragão. Een schot van João Moutinho, van 96 kilometer per uur, werd overgetikt door Ricardo en een knal van James Rodríguez trof het zijnet van het doel van de bezoekers uit Guimarães. Porto genoot in de eerste helft liefst 74 procent balbezit.

Ook na de pauze domineerde de ploeg van Vítor Pereira, maar de nummer voorlaatst Moreirense kwam in de 65e minuut bijna op voorsprong. Een eigen doelpunt van Nicolás Otamendi werd ternauwernood voorkomen door keeper Helton. Nadat hierna James van dichtbij de kans op de gehoopte 1-0 om zeep had geholpen, kopte Jackson twintig minuten voor tijd dus wel raak. Porto consolideerde de voorsprong en kwam ook niet meer in gevaar. Porto blijft zodoende sinds 29 januari ongeslagen in de nationale competitie.