Ontevreden Groningen baalt van goedkope penalty NAC

Daniel Cabot Kerkdijk08 mrt 2013, 20:54
Laatst bijgewerkt: 08 mrt 2013, 20:54

FC Groningen blijft matig presteren na de winterstop. Het team van trainer Robert Maaskant kwam in eigen huis niet verder dan een gelijkspel tegen NAC Breda, dat in het huidige kalenderjaar juist een van de best presterende Eredivisionisten is: 1-1. De noorderlingen haalden uit de laatste acht duels maar tien punten en is voorlopig nog bezig aan het slechtste seizoen sinds tien jaar. Een dubieuze beslissing van arbiter Pol van Boekel leidde de gelijkmaker van de bezoekers in.

/

In de eerste helft waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar was de thuisploeg meer op zoek naar een doelpunt. Een inzet van Lorenzo Burnet was een prooi voor Jelle ten Rouwelaar en een volley van Andraz Kirm ging in de negende minuut op de buitenkant van de paal. Género Zeefuik kreeg een aardige schietkans op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot ging royaal mis. In de 25e minuut leek Michael de Leeuw voor de 1-0 te zorgen. Na een vrije trap van Kirm schoot de clubtopscorer op het doel van NAC, maar Ten Rouwelaar was attent.

Ten Rouwelaar stond tien minuten voor rust opnieuw een doelpunt in de weg. De Leeuw zette zijn hoofd tegen een voorzet van Burnet en zag hoe de doelman zijn inzet keerde. Ook een afstandschot van Rasmus Lindgren was een prooi voor de sluitpost van de Bredanaars. Dat de ploegen met een doelpuntloze tussenstand gingen rusten, was op zich geen verrassing. Het overkwam beide ploegen dit lopende seizoen al elf keer. In de eerste vijf minuten van de tweede helft kregen de toeschouwers in de Euroborg echter meer te zien dan in het complete eerste bedrijf.

/

Na de onderbreking kwam FC Groningen al snel op voorsprong. Maikel Kieftenbeld schoot een afgeslagen hoekschop van ruim twintig meter fraai in het dak van het doel: 1-0. Lang kon het team van Maaskant echter niet van de voorsprong genieten. Burnet beging een lichte overtreding op invaller Edson Hooi, waar Van Boekel een strafschop voor gaf. Jordy Buijs ging achter de bal staan en schoot het leer geconcentreerd achter doelman Marc Bizot: 1-1.

FC Groningen zette meer druk op de helft van NAC en had pech dat Ten Rouwelaar antwoord had op pogingen van Leandro Bacuna en De Leeuw. Een inzet van Burnet, na goed voorbereidend werk van Kirm, was daarna niet hard genoeg. Hoewel de noordelingen baat hadden bij een overwinning, opteerde Maaskant pas in de laatste minuten voor de inbreng van Filip Kostic en David Texeira. De laatstgenoemde kwam echter in de ploeg voor Zeefuik en zodoende bleef NAC een echt Gronings slotoffensief bespaard. Lindgren had de winnende goal op zijn schoen, maar het schot van de Zweed werd net naast getikt via een speler van de bezoekers.