voetbalzone

Onvriendschappelijk duel in Brazilië maakt Ajax weinig wijzer

Erik van Dam14 jan 2012, 20:58
Laatst bijgewerkt: 14 jan 2012, 20:58
Advertentie

Ajax heeft haar trainingskamp in Brazilië zaterdagavond afgesloten met een nederlaag in een oefenwedstrijd tegen Palmeiras. De nummer vier van de Eredivisie trad op ter ere van het afscheid van doelman Marcos en kreeg zo zelf een laatste oefening voor de dubbele confrontatie met AZ, over vijf (beker) en acht (competitie) dagen. Meer dan gele kaarten, harde overtredingen, kleine kansen over en weer en een laat doelpunt van Pedro Carmona leverde het oefenduel niet op (1-0).

/

De wedstrijd stond in het teken van het afscheid van Marcos Roberto Silveira Reis, de 38-jarige oud-doelman die negentien jaar voor Palmeiras uitkwam en zijn afscheid eerder deze week aankondigde. Al vroeg in de wedstrijd kregen as Alviverde, waar alle spelers met de naam van Marcos achterop speelden, een goede kans. Kenneth Vermeer zag er niet sterk uit bij een hoekschop, die door Palmeiras op de lat werd gekopt. Uit de kluts kwamen de Brazilianen even later weer voor het Ajax-doel, maar dit keer greep aanvoerder Jan Vertonghen goed in.

In aanvallend opzicht werd Ajax even gevaarlijk via Siem de Jong (op aangeven van Miralem Sulejmani) en Nicolás Lodeiro (op aangeven van Vurnon Anita), maar aan echte dreiging ontbrak het voorin. Eyong Enoh speelde hard en kreeg terecht geel voorgehouden na een stevige overtreding; ook Vertonghen moest hard spel bekopen met een kaart. In de slotfase van het eerste bedrijf nam Palmeiras het heft in handen en werd het nog driemaal gevaarlijk. Buitenspel, Vermeer en een bal op het dak van het doel voorkwamen echter doelpunten.

/

Het treffen tussen de achtvoudig kampioen van Brazilië en dertigvoudig kampioen van Nederland bleef mat en werd ook na rust weinig spectaculair. Ouasim Bouy en Dmitri Bulykin leken nog onderweg naar iets moois, maar de Rus kaatste de bal niet goed terug naar de jeugdspeler en dus ging een veelbelovende aanval in rook op. Snel daarna produceerde Ismaïl Aissati een zwak schot vanaf iets buiten het zestienmetergebied en later zwaaide Aras Özbiliz de bal nog eens ruim over.

Erg goed was het allemaal niet, wat zowel Palmeiras als Ajax liet zien in São Paulo. Ajax kreeg in de allerlaatste seconden nog pardoes het deksel op de neus, toen Pedro Carmona bij de tweede paal raak kopte uit een voorzet van Luã. Veel maakte het echter niet uit; behalve speeltijd voor talenten als Bouy, Ricardo van Rhijn, Ruben Ligeon en Davy Klaassen (die kort na zijn entree nog een kans kreeg) en ervarener spelers als Thulani Serero en Aras Özbiliz leek het duel niet meer dan een laatste testcase voor de aanstaande confrontaties die Ajax met AZ uitvecht. De Alkmaarders verloren woensdag van Werder Bremen (1-2).

Week 2 was goed voor twee minuten vol adembenemende hoogstandjes: het tiki-taka van Villarreal en de hakbal van Mesut Özil zijn slechts twee voorbeelden.

Bezig met laden …