voetbalzone

‘Ook al betreft het Oranje, hij moet vooral doen wat hij bij Ajax gewend is’

Erik van Dam12 jun 2014, 07:30
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2014, 07:30
Advertentie

Er waren flink wat gegadigden voor de positie onder de lat, maar Jasper Cillessen troefde zijn concurrenten uiteindelijk af en klom op tot eerste keus onder Louis van Gaal. Met slechts acht interlands achter zijn naam treedt de doelverdediger van Ajax vrijdagavond aan tegen regerend wereld- en Europees kampioen Spanje. In De Telegraaf geven drie oud-doelmannen hem wijze raad om goed voor de dag te komen tegen de titelverdediger.

voetbalzone

Hans van Breukelen zegt dat Cillessen goed op de hoogte moet zijn van zijn tegenstanders. Als de keeper weet wat de bijzondere kwaliteiten zijn van de spitsen tegen wie hij het opneemt, is hij een stuk verder; Van Breukelen had dat zelf ook, legt hij uit. Bovendien moet Cillessen uitstralen dat hij de terechte nummer één van Oranje is. “Hij kan terugkijken op een prachtig seizoen. Ik heb statistieken gezien, waaruit blijkt dat hij qua reddingen vijftien procent beter is dan Michel Vorm, Tim Krul en Jeroen Zoet. Dat zegt me veel, omdat die cijfers objectieve waarnemingen zijn.”

Ed de Goey, die in 1994 het doel van Nederland verdedigde, zegt dat Cillessen vooral zichzelf moet zijn op het WK. “Ook al betreft het Oranje, hij moet vooral doen wat hij bij Ajax gewend is. Ik veranderde niet veel in mijn voorbereiding en de warming-up. Spanning wordt vaak gecreëerd door de buitenwacht”, weet de voormalig keeper nog.

Van der Sar denkt dat het wel goed komt met Cillessen, wanneer hij de lijn doortrekt die hij reeds inzette bij Ajax. Hij zegt dat het WK een ontzettende beleving is, met de hele entourage eromheen. Hij denkt dat Cillessen het duel met Spanje als een normale wedstrijd moet benaderen. “Als je situaties meerdere malen meemaakt, dan kun je daar beter op anticiperen.”

Bezig met laden …