voetbalzone

Ook CAS stelt dwarsliggende clubs teleur

30 jul 2008, 20:46
Laatst bijgewerkt: 30 jul 2008, 20:46
Advertentie
Aan de discussie over het wel of niet afstaan van spelers die na 1 januari 1985 zijn geboren aan de olympische ploegen van hun land is een einde gekomen. Eerder op de dag bepaalde een rechter al dat alle clubs verplicht zijn om hun spelers af te staan en nu heeft ook het Sporttribunaal in Lausanne (CAS) het allerlaatste sprankje hoop van de dwarsliggende clubs weggenomen.

In een officiële verklaring maakt het CAS woensdagavond duidelijk dat het aanvechten van het genomen besluit niet rechtsgeldig is. Rechter Slim Aloulou liet namens de Players' Status Committee van de wereldvoetbalbond FIFA weten dat alle clubs, dus ook die in de voorronde van de Champions League uitkomen, verplicht zijn hun spelers af te staan voor het mondiale voetbaltoernooi in Peking.

Schalke 04 en Werder Bremen waren eerder deze week naar het CAS gestapt, maar die wilde eerst nog een principe-uitspraak van de FIFA afwachten voordat het zou oordelen. Barcelona overweegt nu ook het CAS in te schakelen, maar dit lijkt een kansloze missie.

Tal van clubs in Europa protesteerden tegen het afstaan van spelers aan olympische selecties. Hamburger SV wilde Vincent Kompany niet laten gaan, Barcelona hield vast aan Lionel Messi en Liverpool-coach Rafael Benítez probeerde Ryan Babel te hersenspoelen. In Duitsland was de strijd écht losgebarsten door het wegblijven van Rafinha en Diego bij respectievelijk Schalke en Werder.

Volgens de FIFA is het nooit anders geweest dan dat clubs meewerken aan het vrijgeven van internationals voor het olympische voetbaltoernooi. Sinds de Spelen van Seoul (1988) hebben clubs hun spelers van Onder-23 jaar afgestaan en is er dus sprake van gewoonterecht. Bovendien vindt de FIFA dat de Olympische Spelen een uniek evenement zijn voor elke sporter. Het is daarom niet te rechtvaardigen jonge voetballers te verbieden deel te nemen. Clubs hoeven dispensatiespelers niet af te staan
Bezig met laden …