Oostenrijk voor het eerst op eigen kracht naar EK

Thijs Post08 sep 2015, 22:36
Laatst bijgewerkt: 08 sep 2015, 22:36

Oostenrijk heeft zich voor het eerst in de historie op eigen kracht geplaatst voor het EK. In 2008 mocht het land weliswaar deelnemen aan de eindronde, maar dat was als organiserend land (samen met Zwitserland). Door een overwinning in Zweden (1-4) is Oostenrijk dit keer niet afhankelijk van het voordeel als gastland. Voor Zweden zijn de rapen extra gaar, omdat Rusland door een verwachte overwinning op Liechtenstein (0-7) de Scandinaviërs is gepasseerd in de rangschikking.

Zweden - Oostenrijk 1-4
Oostenrijk wist dat het bij een overwinning op Zweden zeker was van deelname aan het EK in Frankrijk. De inwoners van het Alpenland kenden op bezoek in Zweden een droomstart, want binnen tien minuten mocht David Alaba aanleggen van elf meter. De verdediger annex middenvelder van Bayern München rondde fraai af: met een Panenka verschalkte hij ex-PSV-keeper Andreas Isaksson. Nog voor rust zat Oostenrijk al helemaal op rozen. Bij een voorzet werd de bal doorgekopt tot bij de tweede paal, waar Martin Harník kwam ingelopen om de bal over de lijn te duwen.

De laatste keer dat Zweden in eigen huis een EK-kwalificatiewedstrijd verloor was twaalf jaar geleden: in oktober 2003 gingen de Scandinaviërs de boot in tegen Letland en om verlies te voorkomen zou toch echt een beroep gedaan moeten worden op superster Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris Saint-Germain kon echter geen vuist maken en het werd nog erger voor de Zweden, door een doelpunt van de spits aan de andere kant. Op aangeven van Alaba tekende ex-FC Twente-spits Marc Janko voor 0-3. Harník maakte het nóg erger, waarna Ibrahimovic de eretreffer verzorgde.

Liechtenstein - Rusland 0-7
Rusland boekte zaterdagavond een verdiende doch zwaarbevochten zege op Zweden (1-0) en staat na dinsdagavond één plaats hoger dan de Scandinaviërs in Groep G. Het team van bondscoach Leonid Slutsky was zoals verwacht de betere partij in het Rheinpark-Stadion, maar grote kansen werden er aanvankelijk niet gecreëerd. Na achttien minuten moest doelman Peter Jehle er voor het eerst echt aan te pas komen toen hij een boogbal van Roman Shirokov uit zijn doel sloeg. Na een kwart wedstrijd was het wel raak: Shirokov hakte de bal net als tegen Zweden naar Artem Dzyuba waarna de spits het karwei kon afmaken. Liechtenstein wist vijf minuten voor rust al helemaal dat men een verloren wedstrijd speelde.

Verdediger Daniel Kaufmann kreeg na een overtreding op de doorgebroken Dzyuba een rode kaart en zag de daaropvolgende strafschop benut worden door Aleksandr Kokorin. Dzyuba bepaalde de ruststand vervolgens op 0-3. Rusland ging in de tweede helft op jacht naar een ruimere voorsprong en vond die na een uur bijna, ware het niet dat Jehle kopballen van Vasily Berezutsky en Sergei Ignashevich tegenhield. Invaller Denis Glushakov en Ignashevich kregen rond de 65e minuut ook nog goede kansen, maar eerstgenoemde volleerde een afvallende bal naast en de recordinternational mikte over. In de laatste zeventien minuten scoorde Sbornaya echter toch nog drie keer

Dzyuba prikte een voorzet vanaf de linkerflank van Kombarov bij de eerste paal binnen en completeerde daarmee zijn hattrick. De laatste Rus die in de nationale ploeg drie keer in één officiële wedstrijd wist te scoren, was Roman Pavlyuchenko in 2011. Invaller Fedor Smolov, die in het seizoen 2010/11 op huurbasis voor Feyenoord speelde en tegenwoordig voor FK Krasnodar uitkomt, bepaalde uit een rebound de stand op 5-0 in Vaduz. Hij maakte zijn eerste interlanddoelpunt sinds november 2013, toen hij scoorde tegen Zuid-Korea. Alan Dzagoev krulde er vervolgens op schitterende wijze een vrije trap in en het slotakkoord was aan Dzyuba, die na defensief geklungel zijn vierde van de avond kon binnentikken.

Moldavië - Montenegro 0-2
Voor Montenegro is alles nog mogelijk in kwalificatiegroep G, terwijl het voor Moldavië wat betreft de bovenste twee plekken al over en sluiten was. Hekkensluiter Moldavië leek ook weinig heil meer te zien in plaatsing voor de Europese eindronde, iets wat ook nog nooit eerder was gelukt. Binnen tien minuten was het al 0-1 door een doelpunt van Stefan Savic, die onlangs door Atlético Madrid werd overgenomen van Fiorentina. Twintig minuten voor tijd besliste Fatos Beqiraj de wedstrijd in het voordeel van de Montenegrijnen.