Opgebloeide Ronaldo kopt Portugal naar halve finale

Bart Kruyt21 jun 2012, 22:37
Laatst bijgewerkt: 21 jun 2012, 22:37

Cristiano Ronaldo viel tegen in de eerste twee groepswedstrijden op dit EK, maar lijkt nu helemaal te zijn opgebloeid. De sterspeler van Portugal maakte al twee doelpunten tegen Nederland en was ook in de kwartfinale goud waard voor zijn ploeg, door de enige treffer van de wedstrijd tegen Tsjechië voor zijn rekening te nemen: 0-1. Na twee keer de paal te hebben geraakt bleek driemaal scheepsrecht te zijn voor Ronaldo, die met een rake kopbal beslissend was. Portugal is het eerste land dat de halve finales op dit EK bereikt en speelt tegen de winnaar van het treffen tussen Spanje en Frankrijk.

/

De overwinning van Portugal was op basis van de tweede helft meer dan verdiend. De ploeg van Paulo Bento was na rust heer en meester en kreeg veel kansen, maar in de eerste helft viel er minder te genieten. Tsjechië en Portugal kwamen moeizaam op gang en het hoogtepunt uit het eerste bedrijf viel pas in de blessuretijd te noteren, toen Ronaldo bij zijn tegenstander wegdraaide, maar met een schot in de korte hoek de paal raakte. Voor dit opwindende moment was er niet veel te gebeurd. Het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd kwam van Tsjechië, toen Milan Baros net niet bij een gevaarlijke voorzet kon komen, waarna Ronaldo aan de overkant dicht bij een doelpunt kwam met een spectaculaire omhaal. De inzet ging rakelings naast het doel van Petr Cech.

Het waren de enige noemenswaardige momenten uit de eerste helft. Tsjechië richtte zich vooral op het verdedigen en liet Portugal het spel maken, maar onder meer Nani speelde in de eerste vijfenveertig minuten erg matig en de ploeg van Bento wist maar geen openingen te vinden. Ronaldo brak nog wel een keer door en schoot op Cech, maar als dit een doelpunt was geweest had er geen feest gevierd kunnen worden, omdat er al was gefloten voor een duwfout van de dribbelaar. Portugal hoopte in de tweede helft meer te kunnen brengen en dat lukte uitstekend. De ploeg kreeg al na achttien seconden een grote kans, toen Hugo Almeida (in de ploeg gekomen voor de uitgevallen Helder Postiga) een voorzet vanaf links goed inschatte, maar over kopte.

/

Portugal voerde de druk in de tweede helft op. De Zuid-Europeanen drukten Tsjechië verder naar achteren en Ronaldo raakte binnen vijf minuten na rust opnieuw de paal: ditmaal uit een directe vrije trap. Voor de aanvaller betekende het al de vierde keer dit EK dat hij op het houtwerk stuitte, terwijl er geen enkele andere speler op het toernooi meer dan een keer de paal of lat raakte. Portugal had het geluk dus niet aan de zijde, maar bleef het proberen. Ronaldo schoot in kansrijke positie over en naast, Cech moest een inzet van Nani pakken en een doelpunt van Almeida werd afgekeurd wegens buitenspel.

Tsjechië kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas. Národák kwam slechts sporadisch over de middellijn heen en het leek dan ook wachten op de openingstreffer van Portugal. Cech wilde lange tijd echter van geen wijken weten en pakte een schot uit de tweede lijn van Joao Moutinho, terwijl pogingen van Raul Meireles en Nani hoog over het doel van de Tsjechische keeper gingen. Cech hoopte zijn ploeg naar de strafschoppenserie te kunnen loodsen, aangezien Tsjechië nog nooit een penaltyreeks verloor op het EK, maar dat zat er niet in. Tien minuten voor tijd kopte Ronaldo de meer dan verdiende openingstreffer tegen de touwen en dit doelpunt bleek voldoende te zijn voor een plek bij de laatste vier.