Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Opleving of laatste stuiptrekking; is Haaland de laatste echte superspits?

Laatste update:

In de rubriek Tribunegeluiden draait Voetbalzone de rollen om en krijgt de lezer de kans om een opiniestuk, column of ander interessant artikel over voetbal te publiceren op onze website. In deze editie van Tribunegeluiden is het woord aan voetballiefhebber Jan Michiels, die zich afvraagt of Erling Braut Haaland de laatste echte superspits is.

Door Jan Michiels

De Vikingen waren allang verleden tijd, zo dachten wij. Maar in 2020 kwamen er berichten binnen over een lange Noorse verschijning die het levende bewijs van het tegendeel zou moeten zijn. In de hoogtijdagen van de coronapandemie was het niet mogelijk een stadion te bezoeken, dus moest men maar afgaan op wat hen op televisie werd voorgeschoteld: sporadische voetbalwedstrijden in lege stadions. En warempel, de geruchten bleken te kloppen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

In de jaren negentig en het eerste decennium van deze eeuw had je namen als Raúl, Ruud van Nistelrooij, Andriy Shevchenko en Didier Drogba, die negentig minuten lang maar aan één ding dachten: doelpunten maken.

Dat spitsen markante figuren kunnen zijn, hebben we geleerd van Gabriel Batistuta en Zlatan Ibrahimovic. En natuurlijk was er niemand gehaaider dan de altijd emotioneel oververtegenwoordigde Filippo ‘Pippo’ Inzaghi. Het waren allemaal, stuk voor stuk, pareltjes en reclameborden voor het voetbal.

Nu, ruim vier jaar na die eerste oprispingen in Dortmund, kunnen we concluderen dat niet alleen het ras der Vikingen weer is opgeleefd, maar ook het ras der superspitsen een nieuw hoofdstuk heeft gekregen. En dat terwijl er zorgen waren dat we ons, met de naderende eindes van de twee imposante carrières in de gedaanten van Robert Lewandowski en Karim Benzema, wellicht richting een nieuw voetbaltijdperk zouden begeven. Namelijk dat van de veelzijdige en meevoetballende spits, die niet louter gefocust is op het maken van doelpunten.

Maar gelukkig is daar die lange, sterke en strijdbare Noor, die weerstand biedt tegen deze gedachte. Want is het hebben van verschillende types en persoonlijkheden juist niet het mooie aan de sport voetbal? De eigenzinnige keepers, de spijkerharde verdedigers, en dus ook de altijd maar aan doelpunten denkende spitsen.

In dat licht is het niet helemaal duidelijk waar we de recente uitspraken van Roy Keane moeten plaatsen. De analist claimde onlangs dat Haaland niet veel meer is dan een Championship-spits, die vooral vaak scoort omdat hij goede spelers om zich heen heeft.

Een compliment voor het ras spits, maar een overduidelijke onderwaardering voor het niveau waarop deze internationale superspits acteert. Laten we deze uitspraak dan ook maar indelen in de categorie ‘zuur glaasje melk’.

Afgelopen weekend scoorde Erling Braut Haaland zijn tweehonderdste doelpunt in de vijf seizoenen die hij tot dusver speelde in de Europese top, bij Borussia Dortmund en Manchester City. Het is een apart vak binnen het voetbal, een ambacht dat nooit verloren mag gaan. En dankzij die altijd vrolijke, lange, blonde verschijning kunnen we daar nog lang van genieten.

Want ondanks dat hij vorig seizoen een treble op zijn naam mocht schrijven, is dit fenomeen pas 23 jaar. Hopelijk inspireert Haaland een hele generatie om weer een stapje terug te gaan in de tijd en het voetbal verder kleur te geven, zoals spitsen dat altijd hebben gedaan.

Zelf schrijfambities of een mooi verhaal dat een groter publiek verdient? Speelt er iets bij jouw club dat je echt kwijt moet of heb je een mooie anekdote over voetbal? Voetbalzone plaatst wekelijks een inzending. Mail jouw verhaal (max. 1500 woorden) naar wessel.antes@footballco.com en wie weet is het binnenkort te lezen op Voetbalzone!

Kijk jij graag naar spitsen als Erling Braut Haaland?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi stuk! Leuk dat we deze rubriek vaker zien nu, voegt wat extra smaken toe aan vz.

Volgens mij zijn superspitsen er in vele gedaantes geweest. Ik vond R9 ook een superspits bijvoorbeeld. En in het tweede gedeelte van zijn carrière was CR7 er eigenlijk ook één.

Op dit moment is er genoeg potentie en zijn er best wat uitstekende spitsen aan te wijzen, die vooral aan scoren denken:

Osimhen, Isak, Lautaro Martinez, Haaland, Guirassy, Kane, Lewa, Kolo Muani, Julien Alvarez.

En dan zijn er vast nog een aantal talenten in opkomst. Superspitsen zijn er nooit met heel veel tegelijk. Ik denk dat het eigenlijk wel meevalt met het uitsterven van de superspits. En je ziet dat zelfs iemand als Pep weer met een echte targetman wil werken. Er lijkt dus best wel ruimte voor te zijn in het moderne voetbal.

Tja superspits.... In de 16 is hij vrij dodelijk maar voor een superspits zou hij toch vaker belangrijk moeten zijn. In de halve finales, finales, wedstrijden die er echt om gaan. Noorwegen naar een ek schieten.

Tegen norwich, hull city etc scoort ie er bv 4 maar tegen arsenal niet gezien, cl tegen Madrid niet gezien. Dat onderscheid een superspits ( r9, van Basten) to een hele goede spits zoals haaland

10 mei 2024 om 16:59

Eens hoor wat betreft de finale en halve finales. Maar vergeet niet dat deze jongen pas 23 is. Die kan nog tussen de 10 en 15 jaar mee. Daarin kan nog zo veel gebeuren. Zijn cijfers bij City zijn nog steeds ongekend en bizar. En Noorwegen naar een EK schieten gaat niet lukken met de huidige trainer, dat kan je hem niet kwalijk nemen. Noorwegen heeft enkel Haaland en Ødegaard van echt topniveau. Een paar van prima niveau en de rest is eerlijk gezegd middenmoot. Je zou je desondanks moeten kunnen kwalificeren want als een Georgie en Albanie dat kunnen zou Noorwegen dat ook moeten kunnen. Maar zoals ik zei hebben we een waardeloze coach waar ik helaas niks van verwacht zolang hij aanblijft.

11 mei 2024 om 00:58

ik vind echt dat Noorwegen best een aardige selectie hebben hoor, die doen toch echt niet onder voor Denemarken? Zou zo'n Knutsen niet bondscoach willen worden?

11 mei 2024 om 08:52

Denemarken heeft over de hele linie gezien by far een betere selectie dan Noorwegen.

Ik snap dat veel grote namen van vroeger spitsen waren en dat tegenwoordig de beste spelers vaak buitenspelers zijn, maar er is toch nooit een gebrek geweest aan goede spitsen?

Je hebt altijd zoals al genoemd in het artikel Benzema en Lewandowski gehad, maar tegelijkertijd met hen had je altijd Harry Kane die dit seizoen nog wel een klasse beter is dan Haaland (vooral ook omdat Kane voetballend veel meer toevoegt) en heb je nog individuele oplevingen van spitsen als Vardy, Mandzukic en Immobile gehad (ik noem maar wat namen die me te binnen schieten). Vorig seizoen nog had je Osimhen die helemaal niet zo'n heel veel slechter seizoen draaide dan dat Haaland dat deed die echt een ongekend seizoen draaide qua statistieken.

Als er een ras in het voetbal aan het uitsterven is in het voetbal op het moment is het de back die het veld 90 minuten lang op en neer rent langs de zijkant, qua spitsen heb ik juist het idee dat spelen met een diepe spits de laatste jaren juist weer aan populariteit aan het winnen is. Rond 2010 leek dat even te verdwijnen doordat Guardiola Messi als valse negen ging gebruiken en Benzema ook in dienst van Ronaldo en Bale moest spelen, maar zodra Guardiola naar Bayern ging speelde hij ook gewoon weer met een diepe spits. Alleen Real Madrid, Arsenal en Liverpool spelen op dit moment zonder échte spits, en al die drie ploegen (op Liverpool na misschien die nog hoopt op een definitieve doorbraak van Nunez wat echter ook gewoon een diepe spits is) willen voor volgend seizoen een echte spits toevoegen aan hun selectie omdat het je anders altijd een keer opbreekt als het voetballend niet lukt.

10 mei 2024 om 21:15

Goed stuk, alleen Oshimen's 36 g/a vorig seizoen oogt vrij pover vergeleken met Haaland's 61 g/a. In mijn optiek kwam hij in de verste verte niet in de buurt van fenomeen Haaland. Wat betreft BBC, Benzema èn Bale speelden in dienst van afmaker Ronaldo. Benz speelde allesbehalve in dienst van Bale, eerder andersom kijkend naar de (assist) statistieken. (alhoewel je ook niet kunt stellen dat Bale in dienst van hem speelde) Nunez: na twee seizoenen stelselmatig niet te missen kansen verprutsten heb ik de hoop opgegeven. Die heeft het gewoon niet voor de absolute wereldtop, welgeteld 1 leuk seizoen in Portugal zegt (blijkbaar) niet zo veel in deze. Michael would never...

11 mei 2024 om 16:18

Ik had even niet door dat de statistieken van Osimhen en Haaland zo ver uit elkaar lagen hahah, dat is wel ongekend inderdaad. Daarbij scheelt het natuurlijk wel dat Osimhen op het eind van het seizoen (net als heel Napoli) wat aftaaide en Osimhen Kvara naast zich had staan die ook behoorlijk wat opeiste terwijl het hele City-spel van vorig seizoen was afgestemd op Haaland.

Uiteindelijk speelden ze allebei in dienst van Ronaldo natuurlijk, maar zoals ik hierboven aangaf met Haaland werd toen het spel afgestemd op de buitenspeler en zakte de spits meer in om de buitenspeler te laten renderen en dat is nu wel veranderd met de diepe spitsen van tegenwoordig.

Ik denk ook niet meer dat Nunez het nog wordt. Vind het best een aardige speler en eigenlijk heeft hij alles wat hij moet hebben voor een spits, maar dat zelfvertrouwen en klinische moet er wel een keer uit gaan komen, anders heb je natuurlijk helemaal niks aan al die goede eigenschappen. Wie weet maakt Slot er nog wat van

11 mei 2024 om 00:07

Als er een ras aan het uitsterven is (nog meer dan de back) dan is het de klassieke nummer 10!

11 mei 2024 om 16:13

Hahaha ik had eerst in mijn reactie dan ook de klassieke nummer 10 staan, maar heb dat aangepast omdat ik dat een beetje afgezaagd vond; dat wordt al jaren gezegd (hoewel zeker waar).

Juist met de terugkeer van de diepe spits verdwijnt echter de opkomende back en komt inschuivende back helemaal weer terug, iets wat overigens exact klopt met de voetbalfilosofie van Cruijff. Er wordt wel eens gezegd dat de manier waarop City nu speelt (met een soort van drie Cv's en een inschuivende Stones) een nieuwe uitvinding van Guardiola is, maar dat is iets wat Guardiola letterlijk van Cruijff heeft gekopieerd. Er staat een mooi filmpje op Youtube waar Cruijff als analist wordt gevraagd (bij de NOS ofzo) hoe hij Ruud van Nistelrooy zou laten renderen in het Nederlands elftal, en dan tekent hij nagenoeg exact het huidige City-systeem uit (waar Haaland natuurlijk de RvN van nu is).

13 mei 2024 om 10:51

Cruijff speelde het liefst de 3-4-3 variant inderdaad. Dit deed hij met het dreamteam uit de jaren 90 van Barca al. Uiteraard heeft Pep dat van Johan. Alles wat Pep doet is gebaseerd op Johan.

Als ik denk aan superspitsen denk ik aan R9,Titi,Van the man, Pipo, Sheva, Batistuta,

10 mei 2024 om 21:20

Nostalgie? Wat precies versta jij onder superspitsen? Veel goals, voetballend subliem, technisch uitmuntend, big game players? Persoonlijk denk ik dan aan R9, Henry, Benzema, Lewandowski, Shearer, Raul. No offense, maar zéér zeker niet aan de namen op jouw lijstje, Sheva/R9 uitgezonderd. Want laten we wel wezen, wat hebben die gepresteerd op het allerhoogste podium? Met name in de UCL waren ze niet op hetzelfde niveau als bovengenoemde.

11 mei 2024 om 00:13

Batistuta hoort er imo zeker wel bij. Ondanks hij niet gepresteerd heeft in de UCL zoals andere namen. R9 heeft in de CL voor zijn doen ook slecht gepresteerd. Maar blijft imo de beste spits ooit.Voor mij is er 1 spits die zeker niet zou misstaan in jouw rijtje en die imo veelal ondergewaardeerd wordt: Samuel Eto’o!Wat een complete superspits was dat. Snelheid, techniek, sterk, schieten, koppen, balvast. Had echt alles. Barca had hem nooit moeten ruilen voor Zlatan.Persoonlijk was Crespo ook een favoriet van mij en beetje zelfde verhaal als Eto’o. Ondanks dat ze verschillende types waren, maar ook ondergewaardeerd vind ik.

11 mei 2024 om 09:50

Je vindt dat Ruud van Nistelrooy en Henry niets hebben laten zien om een superspits genoemd te worden?

Van Nistelrooy is 3 seizoenen topscorer geweest van de CL. hahaha

11 mei 2024 om 10:13

Praat je nu tegen mij? Want als je het hebt over Henry adviseer ik je om mijn reactie eens goed en rustig door te lezen. @Joga: Batistuta blijft imo toch lastig, heeft zijn beste tijd gehad bij nota bene een Fiorentina, daarmee geen landstitel gewonnen. Daarna bij Roma welgeteld 1 landstitel gewonnen, in de CL geen enkele rol van betekenis gespeeld. Uiteraard geweldige cijfers bij Argentinië, was voor Messi zelfs de all time topscorer. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik niet per se heel veel waarde hecht aan interland cijfers aangezien dat inclusief oefenwedstrijden is, en vaak zat tegen B, C en zelfs D landen. Was trouwens wel geweldig op het WK. Maar ook dát zegt mij niet alles aangezien ook daar genoeg mindere goden rondlopen, B garnituur als IJsland, Bolivia, Egypte etc. Ik zou hem persoonlijk dus 1 klasse onder de superspitsen plaatsen.

11 mei 2024 om 10:18

In die tijd was het natuurlijk wel wat moeilijker om er constant bovenuit te steken. De topspelers waren veel meer verdeeld over teams. Italiã« had een ontzettend brede top waar inderdaad een Batistuta bij een Fiorentina zat en bijv. een Parma ook een subliem team had naast de traditionele top teams. In Spanje en Duitsland was er ook een veel bredere top dan tegenwoordig. In Duitsland werd elk seizoen zowat een ander team kampioen en in Spanje was Valencia net zo competief als een Madrid en Barca. Was voor mij persoonlijk een veel mooiere tijd om voetbal te kijken ipv zoalsn u waar alle topspelers bij een paar teams spelen. Champions League had toen ook nog niet zo'n groot deelnemersveld. UEFA Cup was een toernooi met een hele goede bezetting toendertijd.

11 mei 2024 om 10:26

Wat jij hebt met Eto'o heb ik dan weer met Wayne Rooney. Ik ben van mening dat hij onbetwist het predicaat 'superspits' verdiend. Hoe hij als jong pikkie de sterren van de hemel speelde op EURO2004 is ongekend. Op youtube zijn daar gelukkig nog genoeg sappige compilaties van. Was destijds zelfs de jongste scorer ooit van het EK. Daarna uiteraard bij United absolute wereldklasse. Ondanks zijn uiterlijk van een Fish and chips vretende bouwvakker kon hij serieus goed voetballen. Met de nadruk op voetballen, want Rooney had een lange afstand pass in z'n poten waar je U tegen zegt. Was dusdanig creatief/compleet dat Van Gaal hem zelfs op het middenveld plaatste. Behoort 'gewoon' bij de eeuwige MVP's van de Premier League, en da's niet niks. Hedendaags toch een tikkeltje ondergewaardeerd in mijn optiek. Naast 'Wazza' had hij ook de bijnaam 'the new Pelé'... die krijg je ook niet zomaar. Maar nogmaals, die lange afstand-stropdas-passes van hem.......

11 mei 2024 om 10:30

Je zei 'sheva/r9 uitgezonderd' terwijl hij Titi (henry) benoemde.

Ik las later dat je Henry wel benoemde, maar je snapt hoop ik de verwarring

Overigens is Van nistelrooij uit dat lijstje echt wel een Europese topspits geweest.

11 mei 2024 om 10:41

Ja klopt, my bad niet goed gelezen, vrijdagavond... dus laat ik zeggen dat er een niet geringe kans was op de aanwezigheid van alcoholische versnaperingen. Ruud was idd een topschutter in Europa, had hem ook moeten noemen qua uitzonderingen. Staat zelfs in de top 10 CL topscorers aller tijden. Ik heb zelfs op een zondagmiddag bij de NOS, dit is dus honderden jaren geleden, de samenvatting gezien van die wedstrijd @United waar hij DIE solo goal scoorde. Meneer stak gewoon ff het halve middenveld over. Nee, Ruud is makkelijk een superspits, en dat heeft niks met de oranjebril te maken.

11 mei 2024 om 10:15

Wil daar nog wat name aan toevoegen:

Aguero, Crespo, Morientes en Makaay.

11 mei 2024 om 11:14

Kane zou ik daar dan weer aan toe willen voegen. Ja, geen CL legende zoals sommige hierboven, maar heeft toch historisch goed gepresteerd in de zwaarste competitie ter wereld, met een team die nooit het meest dominante was. Zijn fans zette de peperdure Tottenham selectie steevast weg als 'bang average', onzin natuurlijk- zie dit seizoen, maar toch had een Agüero (vergelijkbare cijfers) bij City een aantoonbaar beter team om zich heen. Kane @tottenham was eigenlijk een noemenswaardige 'carryjob'. Zou tevens Del Piero willen noemen, iconische spits, correctie, complete valse spits zelfs die eigenlijk niet zo heel veel uitleg nodig heeft? Ook Di Stefano, Müller, Eusebio en Puskas waren natuurlijk superspitsen, hetzij andere tijden en iets lager (competitie) niveau.

Als ik het naar onze eigen Eredivisie trek dan hen ik jet gevoel dat je aan de topscorers per seizoen wel kan zien of de rasspits nog dezelfde status heeft als eerder. In mijn herinnering werden er veel vaker meer dan 30 goals in een seizoen gemaakt door de topscorer (huntelaar, bony, alves, kezman, etc). Dat zegt toch iets over hoe de spits wordt gebruikt in het veld.

Heeft er maar 25 gemaakt dit seizoen?
Vind het wel meevallen die Haaland. Tuurlijk is het een goede spits, maar zonder aanvoer is het weinig. Je ziet dat dit seizoen KdB lang geblesseerd was en hij meteen minder scoort!

11 mei 2024 om 07:53

"Maar" 25 goals zegt ie. Hoeveel spitsen hebben er 25 dit seizoen?

11 mei 2024 om 10:09

Dus zonder aanvoer is een spits wiens spel is gebaseerd op het afmaken van kansen maar matig.

Hij heeft er 42 gemaakt in 48 wedstrijden dit seizoen. Als je dat 'weinig' vindt, dan heb je wel een gekke standaard.

11 mei 2024 om 11:04

Diezelfde Haaland liep zonder Kevin 1 op 1 bij Dortmund? Tevens scoorde Haaland vorig seizoen 35 PL goals.... waarvan 'slechts' 8 assists van Kevin. Oftewel zonder De Bruyne zou hij alsnog 27 PL goals hebben. Tevens kunnen we het omdraaien: sinds Haaland bij City speelt heeft KDB in 22/23 zijn meeste assists seizoen gedraaid in al die jaren @City. Het bagitaliseren van fenomeen Haaland's uitzonderlijke prestaties begint behoorlijk uit de hand te lopen als je het mij vraagt. Edit: 36 ipv 35 en dat maakt het zelfs 28 goals zonder KDB

Het voetbal is gewoon veranderd. De traditionele buitenspeler is al jarenlang aan het verdwijnen. Een rechtspoot op rechts en een linkspoot op links wordt steeds zeldzamer. Waar een spits vroeger elke wedstrijd gevoed werd door zijn buitenspelers is dat inmiddels allang niet meer zo. Ik denk nog steeds dat er genoeg spitsen rondlopen die puur en alleen aan doelpunten maken denken, maar het is gewoon moeilijker geworden met naar binnen trekkende buitenspelers.



Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren