voetbalzone

Opnieuw opschudding: ‘Ik zie homo’s als balletdansers en schrijvers’

Thijs Post15 nov 2010, 15:12
Laatst bijgewerkt: 15 nov 2010, 15:12
Advertentie

Onlangs zorgden opmerkingen van Vlatko Markovic, voorzitter van de Kroatische voetbalbond (HNS), voor grote opschudding in de voetbalwereld: de bestuurder liet weten dat er onder zijn bewind ‘geen plaats is voor homoseksuelen in de nationale ploeg van Kroatië’. Nauwelijks tien dagen later blijkt dat collega Zdravko Mamic niets heeft opgestoken van de beroering die ontstond naar aanleiding van de uitspraken van zijn baas.

“Ik zie homoseksuelen als balletdansers en schrijvers, maar niet als mannen die slidings maken op het veld”, merkt Mamic, die vicevoorzitter is van Dinamo Zagreb en ook een functie heeft bij de Kroatische bond, op tijdens een persconferentie in Zagreb. “Ook in mijn nationale ploeg zouden ze nooit spelen. Wat is daar mis mee? Ik zie ze gewoon niet de beuk er in gooien.”

Eerder kondigen homobelangengroepen al aan dat zij Markovic, die de eerste uitspraken voor zijn rekening nam, voor het gerecht wilden slepen. Ook zullen ze hem ter sprake brengen bij het hoofdkwartier van de Europese voetbalbond UEFA. “Zijn opmerkingen schaden zowel de Kroatische als de internationale wetten”, betoogden de belangengroepen. Markovic bood overigens al zijn excuses aan voor zijn woorden. “Het was niet mijn bedoeling iemand te beledigen of te kwetsen”, gaf hij aan.

Bezig met laden …