voetbalzone

'Opvallend dat Ajax en Bursaspor onder de voet werden gelopen'

Daniel Cabot Kerkdijk18 sep 2010, 08:14
Laatst bijgewerkt: 18 sep 2010, 08:14
Advertentie

Guus Hiddink had hoge verwachtingen van Bursaspor in de groepsfase van de Champions League, maar de regerend landskampioen van Turkije ging in haar eerste ontmoeting met 0-4 onderuit tegen Valencia. "Net als Ajax weet nu ook de Turkse kampioen Bursaspor het verschil tussen voetballen in de nationale competitie en uitkomen tegen een Spaanse topper", vertelt Guus Hiddink zaterdag in De Telegraaf. "Was Ajax kansloos tegen Real Madrid, bij Bursaspor was Valencia een paar maten te groot voor de thuisclub."

/

"Opvallend was in beide wedstrijden, dat spelers die als belofte worden gezien, in de Champions League onder de voet werden gelopen", stelt de bondscoach van Turkije. "Op zich kan dat geen kwaad. Het geeft aan dat je soms voorzichtig moet zijn om spelers te snel het etiket fantastisch op te plakken als ze op nationaal niveau een goede wedstrijd hebben gespeeld. Tegenstanders als Valencia leggen zowel fysiek als strategisch de lat echter een stuk hoger. Daar komt meer voor kijken dan enthousiasme, een goede wil en veel inzet."

"Het verlies van Bursaspor komt het Turkse voetbal in ieder geval niet goed uit", vervolgt de Nederlander. "Op de Europese ranking zit Nederland de Turken op de hielen. Werd het verlies van Ajax nog gecompenseerd door de punten die FC Twente, AZ, PSV en FC Utrecht voor het UEFA-klassement scoorden, Turkije heeft met Bursaspor en Besiktas slechts twee ijzers in het vuur, nu Fenerbahce, Galatasaray en Trabzonspor in Europa niet meer meedoen."

"Dit is toch een indicatie dat het beleid van de afgelopen jaren niet bepaald succesvol is geweest", analyseert Hiddink. " Daarom blijf ik er op hameren, om het accent nog meer op de opleiding te leggen en talenten van achttien en negentien jaar eerder te brengen dan jarenlang het geval is geweest. Daar geloof ik veel meer in, dan veel geld uitgeven aan buitenlandse spelers met weinig perspectief."

"Het is een kwestie van geduld en durven tegelijk. Durven om even pas op de plaats te maken, om vervolgens geduld te betrachten bij het inbrengen van jonge Turkse voetballers. Talenten die vervolgens aan het nationale elftal mogen ruiken, dat daardoor meer kans heeft om structureel met de internationale top mee te blijven doen. Het is in mijn ogen de enige manier om de topclubs terug te brengen op het internationale niveau waarop ze thuishoren en te voorkomen dat het nationale team een WK misloopt, zoals het afgelopen jaar is gebeurd."

Bezig met laden …