voetbalzone

Opvallende sponsordeal in Ligue 1: ‘Tsjaad, de Oase van de Sahel’

Gijs Freriks05 sep 2016, 12:08
Laatst bijgewerkt: 05 sep 2016, 12:08
Advertentie

FC Metz heeft een nieuwe hoofdsponsor. Dat is op zich geen groot nieuws, ware het niet dat Tsjaad de nieuwe partner is van de deelnemer aan de Ligue 1. De roodhemden gaan dit seizoen dan ook voetballen met de tekst ‘Tsjaad, de Oase van de Sahel’.

Tsjaad staat op de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties aangegeven als het vijfde armste land van de wereld; tachtig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Hiernaast staat Tsjaad in de democratie-index van The Economist op de 165e plaats in een lijst met 167 opgenomen landen. Het land wordt geregeerd door Idriss Déby, die sinds 1990 aan de macht is en in april met zestig procent van de stemmen werd herkozen.

Tsjaad hoopt met de sponsoring van Metz meer toeristen naar het land te lokken, maar door de dreiging van Boko Haram is het maar de vraag of dat gaat lukken. De terreurbeweging zwoer wraak aan landen zich in de strijd zouden mengen en Tsjaad is een van die landen. Sinds februari werken de regeringen van Nigeria, Niger, Tsjaad, Benin en Kameroen immers militair met elkaar samen tegen Boko Haram. De overkoepelende Afrikaanse Unie zette in februari 7500 militairen in om de terreurbeweging te bestrijden. 2500 hiervan komen uit Tsjaad.

De deal met FC Metz moet het ‘negatieve imago’ van Tsjaad ‘uitwissen’, zo wordt sportminister Betel Miarom geciteerd door de krant L’Équipe. “Daarom zijn we met Metz in zee gegaan. Hopelijk gaat deze samenwerking verder dan voetbal en zal het positieve gevolgen hebben voor de economische banden tussen de twee landen”, aldus Miarom. Tsjaad zou twaalf miljoen euro betalen om de komende drie jaar op het shirt van Metz te staan.

Bezig met laden …