voetbalzone

Oranje haalt in Helsinki achtste groepszege binnen

Erik van Dam06 sep 2011, 20:48
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2011, 20:48
Advertentie

Zo doelpuntrijk als vrijdag tegen San Marino was het niet, maar Nederland heeft dinsdag ook kwalificatiewedstrijd nummer acht richting het EK 2012 gewonnen. Op bezoek in Helsinki volstonden de eerste interlandtreffers van Kevin Strootman en Luuk de Jong voor de zege (0-2). Oranje blijft ongeslagen en heeft 24 punten verzameld uit acht wedstrijden. Als Zweden in dezelfde groep niet weet te winnen van San Marino, is Nederland zeker van haar plaatsbewijs.

/

Finland trok nog net geen muur op achterin, maar speelde wel bijzonder defensief. Oranje had zodoende moeite om een gaatje te vinden. In dezelfde opstelling als vrijdag bleef het de eerste dertig minuten relatief rustig. Dirk Kuyt kreeg al vroeg een aardige kans en leverde ook een goede voorzet af, maar er kwam niets uit voort. Robin van Persie op zijn beurt wist Klaas-Jan Huntelaar niet te bereiken. Na een kwartier trilde het net voor het eerst, toen John Heitinga een rebound binnen werkte na een vrije schop van Sneijder; hij deed dat echter in buitenspelpositie.

Een kwartier daarna was het alsnog raak. Weer stond Sneijder aan de basis, maar nu was het Strootman die het karwei klaarde. De PSV-middenvelder was net het veld weer ingekomen, na een onbedoelde elleboog van Mark van Bommel op zijn neus. Strootman sprintte mee naar voren en schatte een voorzet van Sneijder over de Finse defensie op waarde. Met buitenkant voet plukte hij de bal uit de lucht en promoveerde hij de pass mooi tot een volley, die bij de tweede paal binnen dwarrelde. Het was het spaarzame hoogtepunt in een verder weinig aantrekkelijke helft.

/

Na rust werd het er van beide kanten niet beter op. Finland hield veel mensen achter de bal en gokte, behoudens een afstandsschot van Mikael Forssell, op de counter. Eén keer leek dat nog goed uit te pakken ook. Kasper Hämäläinen, vrijdag nog goed voor twee doelpunten tegen Moldavië, ontsnapte aan zijn directe bewaker en zag Maarten Stekelenburg ver uit zijn doel komen. De aanvaller lobde de bal over de doelman, maar Erik Pieters ramde de bal hard weg voor die binnen kon vallen. Heitinga had kort tevoren Forssell reeds van scoren afgehouden.

Finlands intenties werden gesmoord en de tweede gele kaart voor Perparim Hetemaj maakte het er allemaal niet beter op. De middenvelder, die een verleden heeft bij FC Twente, ontving een gele kaart voor een schwalbe en aangezien het al zijn tweede was, mocht hij inrukken. Bert van Marwijk zette Eljero Elia en De Jong erbij om nog meer druk te zetten op het tiental Finnen. Eerstgenoemde miste vijf minuten na zijn invalbeurt een zijlingse kans en uit de hoekschop die volgde kreeg De Jong juist de bal niet binnen. In de slotfase was Sneijder nog eens dichtbij, maar doelman Lukás Hrádecký keek de bal naast. In blessuretijd schoof De Jong echter toch nog de 0-2 binnen, ook voor hem zijn eerste interlandgoal.

Bezig met laden …