voetbalzone

Oranje kent potentiële tegenstanders op het EK na play-off-loting van UEFA

Noël Korteweg23 nov 2023, 12:08
Laatst bijgewerkt: 25 jul 2024, 03:04
Advertentie

De UEFA heeft donderdagochtend de loting voor de EK-play-offs verricht. Twaalf landen maken nog kans op de laatste drie tickets voor het eindtoernooi in Duitsland van volgend jaar zomer.

De drie winnaars van de verschillende ‘routes’ belanden in Pot 4, wat betekent dat zij een potentiële tegenstander van Nederland zijn. Oranje zit namelijk in Pot 3.

De twaalf landen krijgen via de Nations League nog een laatste kans om zich te kwalificeren voor het EK. De UEFA heeft hen verdeeld over drie ‘mini play-offs’. Polen, Wales, Finland en Estland zijn ingedeeld in Route A.

De ene halve finale zal gaan tussen Polen en Estland, terwijl Finland en Wales gaan uitvechten wie zich mag melden in de finale. De winnaar van de finale krijgt een EK-ticket.

Route B bestaat uit Israël, Bosnië en Herzegovina, Oekraïne en IJsland. Laatstgenoemd land treft Israël in de halve finale; Oekraïne en Bosnië en Herzegovina gaan met elkaar strijden om een plek in de finale. Georgië, Griekenland, Kazachstan en Luxemburg melden zich in Route C.

Georgië en Luxemburg spelen tegen elkaar in de halve finale, wat ook geldt voor Kazachstan en Griekenland. De winnaars van Route B en C krijgen logischerwijs ook een ticket voor het EK.

De drie winnaars van de EK-play-offs eindigen hoe dan ook tijdens de loting voor de groepsfase van het eindtoernooi in Pot 4. Italië, dat zich met moeite wist te kwalificeren na een gelijkspel tegen Oekraïne (0-0), meldt zich ook in Pot 4. Dat betekent dat zij in de groep van Oranje kunnen komen.

Definitieve potindeling loting EURO 2024

Pot 1
Duitsland
Portugal
Frankrijk
Engeland
België
Spanje

Pot 2
Hongarije
Turkije
Denemarken
Albanië
Roemenië
Oostenrijk

Pot 3
Schotland
Nederland
Kroatië
Tsjechië
Slowakije
Slovenië

Pot 4
Servië
Zwitserland
Italië
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs
Winnaar play-offs

Bezig met laden …