Oranje komt dure fout Stekelenburg niet te boven

Yanick Vos10 okt 2016, 22:38
Laatst bijgewerkt: 10 okt 2016, 22:38

Het Nederlands elftal heeft een dure nederlaag geleden tegen Frankrijk. De ploeg van bondscoach Danny Blind deed niet veel onder voor de verliezend EK-finalist, maar wist niet veel kansen te creëren. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Paul Pogba. Hij bepaalde de eindstand na dertig minuten spelen op 0-1.

/

Blind verving de geblesseerde Wesley Sneijder door Davy Pröpper, terwijl Davy Klaassen de rol van hangende linksbuiten kreeg. In de achterhoede hield de bondscoach het vertrouwen in Jeffrey Bruma. De verdediger van VfL Wolfsburg kreeg wat kritiek na het duel met Wit-Rusland (4-1 winst), maar hield Stefan de Vrij op de bank. Het was zijn partner in de achterhoede Virgil van Dijk die al vroeg in de wedstrijd belangrijk was. Een aanval van Frankrijk, dat het initiatief vanaf de eerste minuut naar zich toe trok, kwam uit bij Kevin Gameiro. De Atlético Madrid-aanvaller was Rick Karsdorp al voorbij, maar kon niet tot afronden komen door goed verdedigend werk van Van Dijk. Diezelfde Gameiro had na twaalf minuten de 1-0 op zijn schoen, maar zijn snoeiharde schot spatte uiteen op de vuisten van Stekelenburg.

Nederland kreeg al vroeg in de wedstrijd een domper te verwerken. Quincy Promes raakte geblesseerd en werd na een kwartier vervangen door Memphis Depay. De korte onderbreking zorgde ervoor dat de Franse storm was gaan liggen. Oranje kwam wat beter in de wedstrijd en kreeg een aantal mogelijkheden vanuit standaardsituaties. Maar juist op het moment dat Nederland beter in de wedstrijd kwam, was het Pogba die de 0-1 op het scorebord zette. Na balverlies van Bruma legde de Fransman aan vanaf 25 meter en poeierde de bal hard tegen de touwen. Maarten Stekelenburg verkeek zich lelijk op de harde inzet van Pogba.

Frankrijk was beter, dreigender vooral. Toch kreeg Oranje via Vincent Janssen vlak voor rust een uitstekende kans op de gelijkmaker. De spits van Tottenham Hotspur kapte zijn directe tegenstander uit, schoot op doel en zag zijn inzet geblokkeerd worden door Laurent Koscielny. Bij het neerkomen maakte de Arsenal-verdediger hands met beide handen, maar scheidsrechter Damir Skomina weigerde de bal op de stip te leggen. Na rust was het Frankrijk dat de wedstrijd weigerde te beslissen. Met een uitstekende pass zette Pogba ploeggenoot Gameiro vrij voor Stekelenburg. Met Bruma in zijn nek stuitte de spits op Stekelenburg. In de rebound schoot Antoine Griezmann over.

/

Met nog een halfuur op de klok verliet Georginio Wijnaldum noodgedwongen het veld. Blind bracht Dost, de achterstand moest immers worden weggewerkt. Kansen voor Oranje bleven uit. Frankrijk daarentegen liet grote kansen liggen. Stekelenburg bracht opnieuw goed redding op een harde kopbal van Pogba. Waar de Everton-doelman eerder in de fout ging, hield hij het Nederlands elftal nu in leven. Aan de andere kant wist Oranje amper kansen te creëren. De aanval werd gezocht, maar de achterhoede van de Fransen stond als een huis. Depay had nog de beste kans op de 1-1, maar stuitte op Hugo Lloris. De gelijkmaker bleef uit, waardoor Nederland nu derde staat in de poule. Zweden staat nu tweede door een overwinning op Bulgarije.