Oranje Leeuwinnen beginnen WK 2023 met nipte overwinning op Portugal

Sam Vreeswijk23 jul 2023, 11:23
Laatst bijgewerkt: 23 jul 2023, 11:23

Nederland is het WK in Australië en Nieuw-Zeeland begonnen met een overwinning. In het Nieuw-Zeelandse Dunedin wonnen de Oranje Leeuwinnen met 1-0 van Portugal. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de dertiende minuut gemaakt door Stefanie van der Gragt. Door de zege staat Nederland tweede in Groep E, met evenveel punten als de Verenigde Staten maar een minder doelsaldo.

Bondscoach Andries Jonker koos ervoor om te starten met een 5-3-2-opstelling. Esmee Brugts en Victoria Pelova stonden daarbij als wingbacks opgesteld. Sherida Spitse, die in haar carrière voornamelijk als middenvelder speelde, startte als één van de drie centrale verdedigers. Ook Daniëlle van de Donk stond in de basis, ondanks dat ze niet helemaal fit was in aanloop naar dit duel. De voorhoede werd gevormd door Lieke Martens en Lineth Beerensteyn.

Nederland begon dominant aan de wedstrijd, maar aanvankelijk leverde dat geen grote kansen op. Beerensteyn kreeg na twaalf minuten de eerste goede mogelijkheid, maar ze gleed de bal via een verdediger net over. Uit de daaropvolgende corner was het alsnog raak: Van der Gragt kopte de bal binnen. In eerste instantie werd de goal afgekeurd omdat Jill Roord hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan op de doellijn, maar na het terugkijken van de beelden besloot de scheidsrechter de treffer goed te keuren: 1-0.

Ook in het restant van de eerste helft had Nederland het heft in handen, en kreeg het de grootste kansen. Roord kopte van dichtbij net over uit een corner, een kopbal van Van de Donk ging recht op keepster Inês Pereira af en Beerensteyn schoot vlak voor rust net naast. Zo gingen de Oranje Leeuwinnen de kleedkamer in met een 1-0 voorsprong, maar overheerste het gevoel dat er misschien wel meer gescoord had moeten worden.

In de tweede helft kreeg Portugal namelijk langzaamaan steeds meer grip op de wedstrijd. Het dichtstbij waren de Zuid-Europesen tien minuten voor tijd, toen Daphne van Domselaar een schot in kansrijke positie recht op zich af kreeg geschoten. Daarvoor had Nederland via Van de Donk (redding Pereira) en Beerensteyn (schot recht op Pereira af) nog kansen gehad om de marge te verdubbelen. Gescoord werd er echter niet meer in het tweede bedrijf, waardoor de eerste overwinning voor de Oranje Leeuwinnen binnen is. Komende donderdag, om 03:00 uur Nederlandse tijd, wacht de volgende tegenstander: de Verenigde Staten.