voetbalzone

Oranje Leeuwinnen én Wiegman kennen tegenstanders richting WK 2023

Dominic Mostert30 apr 2021, 14:11
Laatst bijgewerkt: 30 apr 2021, 14:11
Advertentie

De Oranje Leeuwinnen kennen hun tegenstanders in de kwalificatiereeks voor het WK 2023. Bij de loting van vrijdag ging Oranje als groepshoofd de koker in. De ploeg van scheidend bondscoach Sarina Wiegman werd gekoppeld aan onder meer IJsland, de nummer zeventien van de FIFA-wereldranglijst.

De andere tegenstanders in de groep zijn Tsjechië (nummer 27), Wit-Rusland (54) en Cyprus (125). De loting lijkt gunstig voor Oranje, dat als vicewereldkampioen begint aan de kwalificatie. Het WK voor vrouwen wordt van 10 juli tot 20 augustus 2023 gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij de loting van vrijdag werden de 51 UEFA-landen verdeeld in negen groepen: zes van zes landen en drie van vijf landen. Oranje is dus beland in een groep met vijf ploegen.

De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi. De negen runners-up plaatsen zich voor de play-offs. De zes 'slechtste' runners-up beginnen in de eerste ronde van de play-offs; de drie 'beste' runners-up beginnen in de tweede ronde van de play-offs. Uiteindelijk worden twee rechtstreekse WK-tickets verdiend via de play-offs en één ticket voor intercontinentale play-offs.

Bondscoach Wiegman zal met speciale aandacht hebben gekeken naar de loting van de Engelse vrouwen, die net als Oranje in Pot 1 zaten. Na de Olympische Spelen in Tokio staat Wiegman immers aan het roer bij Engeland. The Three Lionesses werden ingedeeld in een groep met Oostenrijk, Noord-Ierland, Noord-Macedonië, Letland en Luxemburg. Vera Pauw werd als bondscoach van Ierland gekoppeld aan Zweden, Finland, Slowakije en Georgië.

De volledige loting:

Groep A
Zweden
Finland
Ierland
Slowakije
Georgië

Groep B
Spanje
Schotland
Oekraïne
Hongarije
Faeröer

Groep C
Nederland
IJsland
Tsjechië
Wit-Rusland
Cyprus

Groep D
Engeland
Oostenrijk
Noord-Ierland
Noord-Macedonië
Letland
Luxemburg

Groep E
Denemarken
Rusland
Bosnië-Herzegovina
Azerbeidzjan
Malta
Montenegro

Groep F
Noorwegen
België
Polen
Albanië
Kosovo
Armenië

Groep G
Italië
Zwitserland
Roemenië
Kroatië
Moldavië
Litouwen

Groep H
Duitsland
Portugal
Servië
Israël
Turkije
Bulgarije

Groep I
Frankrijk
Wales
Slovenië
Griekenland
Kazachstan
Estland

Bezig met laden …