Oranje met opvallende uitblinker langs Hongarije

Bart Kruyt11 sep 2012, 22:26
Laatst bijgewerkt: 11 sep 2012, 22:26

Het Nederlands elftal kan met een goed gevoel terugkijken op de eerste week in de WK-kwalificatiecyclus. Afgelopen vrijdag wist de ploeg van Louis van Gaal al te winnen van Turkije (2-0) en dinsdagavond werd Hongarije aan de kant gezet: 1-4. Na twee wedstrijden is Oranje zodoende nog foutloos en datzelfde geldt voor Roemenië, dat dankzij een iets beter doelsaldo bovenaan staat in de groep. Grote man bij Nederland in de uitwedstrijd tegen Hongarije was Jeremain Lens, die twee keer scoorde en een assist op zijn naam schreef. Dat juist hij de uitblinker werd, was opvallend.

/

De aanvaller van PSV zou eigenlijk helemaal niet starten, maar omdat Arjen Robben in de warming-up last kreeg van zijn lies, kreeg Lens toch een basisplaats. Dat hij de hoofdrol op zich nam was daarom bijzonder en al in de derde minuut, toen Lens nog niet eens helemaal warm was, opende hij de score. De Amsterdammer won het kopduel na een voorzet van Luciano Narsingh en mikte de 0-1 tegen de touwen. Nederland kende dus een droomstart, maar Hongarije kwam razendsnel weer op gelijke hoogte. Jordy Clasie veroorzaakte drie minuten na de openingstreffer een penalty, door Zoltan Gera naar de grond te duwen, en Balázs Dzsudzsák maakte vanaf elf meter geen fout.

De toeschouwers in het Ferenc Puskás-Stadion zagen dus twee doelpunten in zes minuten tijd en werden ook in het restant van de eerste helft vermaakt. Nederland en Hongarije deden weliswaar een hoop fout, maar daardoor lag er wel ruimte voor beide ploegen om wat van de wedstrijd te maken. Hongarije leek na de 1-1 de betere ploeg te zijn, maar Nederland wist opnieuw op voorsprong te komen. Bruno Martins Indi stond bij een vrije trap van Wesley Sneijder helemaal vrij en kopte met zijn eerste interlandtreffer de 1-2 achter Adam Bogdán. Lens liet vervolgens een enorme kans op 1-3 liggen, toen hij voor eigen succes ging, terwijl Robin van Persie vrij stond.

/

Nederland leek controle over de wedstrijd te krijgen. Van Persie kreeg nog een kopkans, maar mikte naast, en de defensie van Oranje gaf weinig meer weg. Enkel in de slotminuten van de eerste helft werd het nog enigszins spannend, maar Nederland nam de nipte voorsprong mee de rust in en na de thee kwam Klaas-Jan Huntelaar in het veld voor Van Persie. Met de spits van Schalke 04 binnen de lijnen behield Nederland de controle over de wedstrijd in het begin van de tweede helft en na acht minuten viel de 1-3, weer gemaakt door Lens. Een lange bal was op weg naar Narsingh, maar werd door Zoltan Liptek in de voeten van Lens gekopt. Die bedankte vriendelijk en scoorde.

Even leek de beslissing te zijn gevallen in Boedapest, maar Hongarije weigerde om de handdoek in de ring te gooien. Een kleine vijf minuten na de goal van Lens kreeg de thuisploeg een grote kans op de aansluitingstreffer, maar Maarten Stekelenburg voorkwam een treffer van Tamas Priskin. Hongarije probeerde er nog wat van te maken, maar gaf daarbij ook veel ruimte weg. Sneijder knalde vanuit de tweede lijn op de lat en Ricardo van Rhijn leek gevaarlijk te kunnen worden, maar hij werd net niet bereikt. Een kwartier voor tijd werd het alsnog 1-4: Huntelaar tikte na een snel genomen vrije trap op aangeven van Lens de beslissende treffer binnen. Voor Huntelaar betekende het zijn 33ste doelpunt in het Nederlands elftal en daarmee staat hij op gelijke hoogte met Johan Cruijff en Abe Lenstra.