Oranje ontloopt smadelijke nederlaag in blessuretijd

Thijs Post06 sep 2013, 22:22
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2013, 22:22

Het Nederlands elftal heeft vrijdag voor de eerste keer puntverlies geleden in de WK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal was foutloos met achttien punten na zes duels, maar in de Estse hoofdstad Tallinn ging het mis. Oranje begon daverend tegen Estland met uitstekend spel en een vroeg doelpunt, maar daarna kwam er zand in de motor. Oranje stevende af op een zeer verrassende nederlaag, maar in blessuretijd redde Robin van Persie vanaf elf meter de meubelen: 2-2.

/

Bondscoach Louis van Gaal was voorafgaand aan de wedstrijd op zijn hoede voor Estland. In eigen huis won Oranje met 3-0 van het team van bondscoach Tarmo Rüütli, maar destijds stond het na 45 minuten nog 0-0. Eenzelfde scenario zat er niet in, in de Albert La Coq Arena. Het Nederlands elftal begon fantastisch en stond binnen twee minuten op voorsprong (Arjen Robben trok op de voor hem bekende manier naar binnen en schoot de bal in de bovenhoek). Ook na die treffer bleef het baltempo hoog en Wesley Sneijder, Robin van Persie en Daryl Janmaat kregen uitstekende mogelijkheden op een vroege 0-2.

Een afstraffing leek in de maak, maar uit het niets maakte Konstantin Vassiljev gelijk met een schot in de onderhoek. Door dat doelpunt nam de storm van Oranje in kracht af: Nederland, met Robben als beste man, leed veel balverlies en kwam niet meer tot een fatsoenlijk uitgespeelde mogelijkheid. Ook na rust was Nederland niet op dreef. Zo speelde het centrale duo Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi zeer matig en had ook Jeremain Lens het absoluut niet op zijn heupen. Toen de Estse uitblinker Vassiljev op prachtige wijze de 2-1 maakte (lob over doelman Michel Vorm heen) besloot Van Gaal in te grijpen.

/

Dirk Kuyt kwam Lens vervangen, terwijl Jeffrey Bruma het veld betrad als vervanger van De Vrij. De thuisploeg, gesterkt door de voorsprong, trok zich terug op eigen helft door de groter wordende druk van het Nederlands elftal. Estland haalde alles uit de kast om Nederland uit het spel te halen, zo bleek ook na een kopbal van Van Persie en een sliding van Martins Indi. De verdediger gleed hard in toen keeper Sergei Pareiko de kopbal van Van Persie pareerde en de doelman nam alle tijd om weer op te krabbelen.

Van Gaal probeerde nog wat te forceren door ook Jonathan de Guzman het veld in te brengen, maar Oranje was het spoor helemaal bijster. Balbezit was er wel, maar voornamelijk op eigen helft. Slippertjes als die van Janmaat (die de bal miste en het ding onder druk van een opponent maar buiten de lijnen speelde) waren exemplarisch voor het matige niveau dat het team etaleerde na de heerlijke openingsfase. In de zes (!) minuten blessuretijd redde Van Persie de meubelen. De spits mocht aanleggen van elf meter nadat hij zelf werd neergelegd en de aanvaller faalde niet.