voetbalzone

Oranje op rapport: Onwennige dissonant zakt door het ijs met een 4

Mart Oude Nijeweeme15 jun 2023, 12:30
Laatst bijgewerkt: 15 jun 2023, 12:30
Advertentie

Het Nederlands elftal heeft zich woensdagavond niet weten te plaatsen voor de finale van de Nations League. Noa Lang sleepte in de laatste minuut van de blessuretijd nog wel een verlenging uit het vuur, maar daarin trok Kroatië aan het langste eind: 2-4. Voetbalzone beoordeelt de basisspelers van Oranje met een rapportcijfer.

voetbalzone

Justin Bijlow: 5
Van Bijlow was dinsdag al bekend dat hij zou starten tegen Kroatië, daar Ronald Koeman tijdens de persconferentie onthulde dat de Feyenoord-doelman op dit moment het meeste vertrouwen geniet. Hij houdt Andries Noppert en Mark Flekken voorlopig op de bank. Bijlow wachtte met de bal aan de voet vaak lang met het maken van de juiste beslissing. Door de spelopvatting van Kroatië werd hij gedwongen tot het spelen van de lange bal. Bij beide strafschoppen dook hij naar de verkeerde hoek. Ook bij de 1-2 van Mario Pasalic was hij kansloos. In de verlenging moest hij voor de derde keer vissen na een schot van ver van Bruno Petkovic.

Denzel Dumfries: 5
Dumfries leek bij vlagen de Champions League-finale van afgelopen zaterdag nog in zijn benen te hebben. De rechtsback van Internazionale kwam zelden mee op en zag het grootste gevaar van Kroatië over zijn kant gaan. Halverwege de eerste helft werd hij dolgedraaid door Andrej Kramaric, maar herstelde hij zich net op tijd. Ook Ivan Perisic zocht hem vaak op in een rechtstreeks gevecht. Dumfries had in de eerste helft de pech dat een fraaie lange bal achter de verdediging op Cody Gakpo net niet aankwam.

Lutsharel Geertruida: 6
De meest verrassende naam in de basisopstelling was die van Geertruida. De verdediger van Feyenoord werd door Koeman opgesteld door zijn vermogen om ook als middenvelder uit de voeten te kunnen, wat al snel tot uiting werd gebracht. Geertruida schoof veelvuldig door en liet weinig steken vallen. Ook viel hij niet op met zijn spel. Op slag van rust kreeg hij een lesje 'voetballen op wereldtoneel' toen hij op de eigen zestien kinderlijk eenvoudig aan de kant werd gezet door uitblinker Luka Modric.

Virgil van Dijk: 5
Wie kan beter een signaal afgeven met een stevige tackle dan Virgil van Dijk? Na anderhalve minuut nam de captain van Oranje Kramaric te grazen, wat hem op een vermaning kwam te staan van de arbiter. Van Dijk was sterk in de duels en legde de ballen een paar keer goed weg over vijftig/zestig meter, maar faalde in de communicatie met Bijlow en Dumfries. Ook mocht hij zich de 1-2 van Pasalic aanrekenen, toen hij samen met Aké en Koopmeiners stond toe te kijken.

voetbalzone

Nathan Aké: 7
Aké had net als Dumfries een Champions League-finale in de benen, maar daar was bijzonder weinig van terug te zien. Zowel aanvallend als verdedigend stond Aké zijn mannetje, met als hoogtepunt zijn cruciale rol bij de 1-0 van Malen. "De bal van Aké is goud waard", zag ook Rafael van der Vaart bij de NOS. "Normaal neem je die aan en speel je, maar hij speelt ineens. Een geweldige goal." De verdediger van Manchester City zal blij zijn als hij zondag op vakantie kan.

Mats Wieffer: 7,5
Het was pas zijn tweede interland, maar Mats Wieffer lijkt voorlopig de ideale man om aan de zijde van Frenkie de Jong te opteren op het middenveld. De in Borne geboren krullenbol hield zich simpel staande tegen giganten Modric, Marcelo Brozovic en Mateo Kovacic. Pierre van Hooijdonk vond Wieffer 'fantastisch', mede door zijn rol bij de openingsgoal. "Hij houdt zo bewust het overzicht, iedereen had daar geschoten. Hij zat ook heel vaak net ergens tussen, wat misschien niet zo opviel", aldus een lovende Van der Vaart. Na 75 minuten werd hij vervangen door Georginio Wijnaldum.

Frenkie de Jong: 6,5
De Jong kreeg de eerste gele kaart aan de kant van Nederland na een overtreding op Brozovic. Ook leed hij al vroeg in de wedstrijd balverlies waardoor Kroatië gevaarlijk kon overnemen. De middenvelder van Barcelona wist niet de stempel op het spel te drukken zoals hij in Catalonië geregeld laat zien, al verhief hij het uit stilstand voorbij dribbelen van tegenstanders wel weer tot kunst. De Jong lijkt zich goed te voelen met Wieffer aan zijn zijde als nieuwe partner.

voetbalzone

Teun Koopmeiners: 4
Door het wegvallen van Memphis Depay en de daaropvolgende spitspositie voor Cody Gakpo werd Koopmeiners als diepste middenvelder geposteerd door Koeman. Een rol waar hij duidelijk niet gelukkig van werd. De middenvelder leed veel onnodig balverlies en kwam moeilijk in de combinatie met ploeggenoten. Koopmeiners speelde vaak naast of zelfs voor Gakpo. In de verlenging zag de middenvelder van Atalanta geel nadat hij aan de handrem trok. De nummer 10-positie blijft voorlopig een zorgenkindje voor Koeman.

Donyell Malen: 6,5
De woorden van Koeman werden door Malen tot uiting gebracht op het veld. De bondscoach wilde diepgang zien bij zijn aanvallers, zo vertelde hij vooraf. Kroatië was in de omschakeling te kloppen en daar profiteerde de buitenspeler van Borussia Dortmund bij vlagen van. Hij kwam er een paar keer uit en nam tien minuten voor rust de 1-0 voor zijn rekening op aangeven van Wieffer. In de combinatie met Gakpo valt wel veel winst te behalen. Een kwartier voor tijd ging Malen naar de kant voor Bergwijn.

voetbalzone

Cody Gakpo: 5,5
Na bij Liverpool vaak in de spits te hebben gestaan, mocht Gakpo het nu ook bij Oranje als aanvalsleider laten zien. De Eindhovenaar liet zich echter veelvuldig uitzakken en maakte vooral veel onnodige meters door mee te verdedigen. Het zorgde ervoor dat hij maar zelden gevaarlijk opdook voor het Kroatische doel. Vroeg in de tweede helft vergreep Gakpo zich na een beroerde aanname in zijn eigen strafschopgebied aan Modric en zag hij de bal op de stip gaan. De penalty werd benut door Kramaric.

Xavi Simons: 6
Simons speelde zoals we hem kennen bij PSV. Fel in het afjagen van de tegenstander en frivool aan de bal. Werd net als Gakpo wel gedwongen om bij vlagen ver mee terug te verdedigen. Na een kwartier spelen nam hij uit een moeilijke hoek knap het vijandelijke doel onder vuur, maar ontbrak het aan kracht en precisie. Na een stevige overtreding van Brozovic werd hij een half uur voor tijd naar de kant gehaald voor Wout Weghorst.

Bezig met laden …